Войната на Владимир Путин в Украйна наближава нова, потенциално по-опасна

...
Войната на Владимир Путин в Украйна наближава нова, потенциално по-опасна
Коментари Харесай

Изглежда войната на Путин в Украйна наближава по-опасна фаза

Войната на Владимир Путин в Украйна наближава нова, евентуално по-опасна фаза, след месец на сражения, в които съветските сили бяха спрени от по-малочисления съперник. За съветския президент остава неприятният избор по какъв начин и къде да укрепи своите изтощени сухопътни сили, дали да нападна притока на западни оръжия за отбраняващите се украинци и на каква цена би могъл да ескалира или разшири войната.

Въпреки че не съумя да реализира бърза победа, Путин не отстъпва под засилващия се интернационален напън, включително със наказания, блъснали неговата стопанска система. Западният свят е значително единен против Путин, само че няма признаци, че той губи поддръжката на болшинството в съветското общество, което се осланя за информация най-вече на следените от страната малките екрани.

Защитниците на Украйна, които имат по-малка огнева мощност, само че се възползват от годините американско и натовско образование и от засилващия се приток от оръжия и морална поддръжка от чужбина, демонстрират нови признаци на убеденост, до момента в който силите на нашественика се мъчат да се прегрупират.

Неуспехите, които съветските сили търпят в Украйна, са може би най-големият потрес във войната до момента. След две десетилетия на рационализация и професионализация силите на Путин демонстрираха, че са неподготвени, зле координирани и за изненада – че могат да бъдат спрени. Не е прочут в детайлности размерът на загубите измежду съветските бойци, само че НАТО счита, че сред 7 и 15 хиляди са починали през първите четири седмици, почти толкоз, колкото Русия е изгубила за десетте години на война в Афганистан.

Робърт Гейтс, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен министър на защитата, сподели, че Путин " би трябвало да е извънредно отчаян “ от представянето на своите въоръжени сили. " В Украйна виждаме наборници, които не знаят за какво са там, а и не са добре подготвени, както и големи проблеми в командването и контрола и необикновено слаба тактичност “, сподели той на конгрес, спонсориран от The OSS Society – организация, носеща името на разследващата работа на Съединени американски щати от Втората международна война, известна като Управление на стратегическите служби (Office of Strategic Services – OSS).

Отвън е мъчно да бъдат избрани правдиво трендовете на бойното поле, само че някои западни представители споделят, че виждат възможни обилни промени. Мик Смийт, боен аташе на Лондон във Вашингтон, сподели, че съгласно английското разузнаване украинските сили са си върнали два града западно от Киев. Бойният флот на Украйна заяви в четвъртък, че е потопил огромен съветски десантен транспортен съд край пристанището Бердянск.

Изправени пред решителната украинска опозиция, съветските сили прибягнаха до бомбардировки на обитаеми места, само че не реализираха необикновен прогрес в приемането на огромната премия – Киев. Пентагонът сподели в сряда, че някои съветски елементи се окопават в отбранителни позиции отвън Киев вместо да опитат да напреднат към столицата, както и че в някои случаи през последните дни руснаците са изгубили територия. В оценка на Атлантическия съвет, оповестена в четвъртък, се споделя, че огромен съветски пробив е доста малко евентуален.

Путин е минал към тактичност на блокада на основни украински градове, които обстрелва отдалеко, до момента в който сухопътните му сили са значително инертни. Стивън Бидъл, учител по интернационална политика в Колумбийския университет, сподели, че това решение на Путин евентуално изхожда от вярата, че президентът Володимир Зеленски ще се съобщи, вместо да остави да продължат убийствата и заличаването.

Филип Брийдлав – о.р. военачалник от Военновъздушни сили и някогашен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа от 2013 до 2016 година, а в този момент специалист по Европа в Института за Близкия изток - сподели, че Украйна може да не завоюва напълно войната и че изходът от нея ще бъде избран от това какво би приел Зеленски в контрактуваното съглашение.

Както не е явен изходът от войната, по този начин не е ясна и далечната цел на Путин за преобръщането на реда на сигурността, действителен в Европа от края на Студената война и разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Путин упорства НАТО да се откаже да приема Украйна и други някогашни руски републики като Грузия, а също алиансът да се върне на позициите на военното си наличие отпреди своето разширение към Източна Европа. Лидерите на страните от НАТО отхвърлиха настояванията на Путин и с необикновена експедитивност укрепиха съюзническото наличие в Румъния, Словакия и Унгария, които граничат с Украйна, и в България, която както Украйна има изход към Черно море.

Разгърналата се в Украйна човешка покруса засенчи безпокойствата в Европа, че Путин може – по неточност или съзнателно – да ескалира спора, като употребява химически или нуклеарни оръжия в Украйна или да опита да накаже прилежащите ѝ страни от НАТО поради поддръжката им за Украйна и да извърши въоръжено набези против тях.

" За страдание в този момент няма нито една страна, която да може да живее с илюзията, че е в сигурност и сигурност “, сподели българският министър председател Кирил Петков по адрес на европейските членове на НАТО. Предвид тази опасност Съединени американски щати и други съюзнически страни започнаха да образуват бойни единици в България и други източноевропейски страни – не да влизат директно във войната, а да изпратят сигнал на Путин, че в случай че пожелае да разшири обсега на войната си, ще срещне съпротивата на алианса.

Според майор Райън Манина от Втори кавалерийски полк на американската войска, напрежението е осезаемо. " Осъзнаваме доста добре, че единствено на неколкостотин благи от нас има война “, сподели той предходната седмица на прохладен полигон в България.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР