Войната на Владимир Путин не върви по плана три седмици

...
Войната на Владимир Путин не върви по плана три седмици
Коментари Харесай

Расмусен: Ако купуваме петрола на Путин, плащаме за неговите военни престъпления

Войната на Владимир Путин не върви по проекта три седмици след нейното начало. Мечтата му за бърза и безболезнена промяна на режима в Украйна се трансформира в призрачен сън поради твърдата опозиция. На съветските войски им е било казано, че ще бъдат приветствани като освободители, само че вместо това те са посрещани с ракети „ Джавелин” и снайперистки огън. Дори в градовете, където руснаците номинално управляват, жители, облечени в украински флагове, стоят един до различен с бойците.

В огромни елементи на страната нашествието е в застой и войната навлиза в нова рискова фаза. Путин подвига залозите и прибягва до все по-брутални тактики, като съветските войски изстрелват снаряди и ракети по цивилни региони.

Но тъй като той ускорява бруталността на своите военни старания, ние също би трябвало да засилим интензивността на нашия отговор. И би трябвало да решим казуса със слона в стаята: вносът на нефт и газ в Европа. За да постави завършек на тази война, Европейският съюз би трябвало да затвори крановете.

Досега Западът сподели решителност и единение през лицето на тази рецесия. Икономическите наказания стартират да хапят и всеки ден европейска или американска компания стопира активността си в Русия. Путин може да прави всичко допустимо, с цел да скрие войната си от елементарните руснаци, само че не може да скрие икономическите последствия. Руснаците към този момент не могат да гледат Netflix или да купуват най-новия iPhone. И даже да можеха, рублата в джоба им коства на половина по-малко отпреди две седмици.

Но даже когато постановяваме наказания, ние към момента изпращаме стотици милиони евро всеки ден, които се употребяват за финансиране на съветските военни старания. През 2021 година 36% от съветските държавни доходи идват от продажби на петрол и газ. Европейски Съюз остава най-големият търговски сътрудник на Русия и главен пазар за нейните енергийни запаси. Повече от 50 % от износа на петрол и газ на страната отива за Европа. С едната ръка тласкаме съветската стопанска система към ръба скалата, а с другата й хвърляме избавителен пояс.

Тази настояща политика е контрапродуктивна. С покачването на цените на петрола и газа ние наливаме от ден на ден и повече пари в хазната на Путин – ние непосредствено финансираме неговата война и военните му закононарушения. Единственото дейно решение е цялостното преустановяване на прехвърлянията към Русия. Европейски Съюз би трябвало да се причисли към Съединени американски щати и неотложно да приключи целия импорт на съветски нефт и газ. Това би сложило съветската стопанска система на колене.

Да не допуснем неточност. Пълната възбрана на вноса на съветски нефт и газ в Европа ще има цена. Но тази цена е дребна в съпоставяне със настоящето страдалчество на украинския народ; тя е дребна в съпоставяне със загубата на независимост, която ще настъпи, в случай че не действаме в този момент. И това е цена, с която можем да се оправим.

Енергийната политика е и политика за сигурност. Чрез подмяна на съветските газови потоци с повече полутечен природен газ, увеличение на вноса на нефт от други снабдители, топене на нашите складове и понижаване на потреблението на сила, можем да управляваме обстановката в кратковременен проект. В дълготраен проект би трябвало да подобрим енергийната успеваемост и да ускорим развиването на нови и устойчиви енергийни източници.

Путин пресмята, че икономическите ползи на Европа ще превъзхождат моралната и политическата й поддръжка за Украйна. Трябва да му потвърдим, че бърка. Трябва да покажем, че това ни е дълготраен ангажимент. Че сме подготвени да издържим на икономическа стихия, с цел да сложим завършек на зависимостта си от съветската сила. Това сигурно няма да е на ниска цена, само че в случай че помогне за преустановяване на страданията в Украйна, това е цена, която си коства да се заплати.

-------------------

Андерс Фог Расмусен е създател и ръководител на Rasmussen Global. Той беше консултант по сигурността на някогашния украински президент Петро Порошенко (2016-2019), някогашен общоприет секретар на НАТО (2009-2014) и някогашен министър-председател на Дания (2001-2009)./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР