Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, си присвои българския

...
Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, си присвои българския
Коментари Харесай

Главата на Македонската църква си присвои Самуил и величае тоталитаризма след 1945 г.

Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна черква, си присвои българския цар Самуил и оправда жестоките репресии против македонските българи в своето Великденско обръщение, заяви БГНЕС.

„ С какво право към момента някои се пробват да ни отрекат историята и традицията, езика и вярата, когато цялата македонска почва е напоявана с просветните каузи на македонските църковни просветители, с упоритостта на всички наши родозащитници, с кръвта на нашите безчет мъченици и с вярата на множеството изповедници и поборници за опазване на Православието на тази свята македонска земя!? “, се споделя в документа, който е публикуван от МИА.

Архиепископ Стефан декларира, че това лято ще се отбележат значими дати от „ богатото и славно минало “ на РСМ.

„ Сред тях първо ще си спомним борбата при Беласица от 1014 година, която в действителност е неразривно обвързвана с построяването и съхраняването на нашата вековна историческа различност, както и ще напомним забележителните решения от Първото съвещание на АСНОМ, извършено в манастира „ Свети Прохор Пчински “, през 1944 година “, твърди архиепископът.

Кореспондентът на БГНЕС от Скопие напомня, че в цялата международна историография цар Самуил е приет за български държател. Може би едно от най-хубавите проучвания в тази посока е дело на сръбския историк Сърджан Пириватрич. Цар Самуил е считан за български цар и от неговите съвременници и врагове, в това число византийския историк Йоан Скилица и император Василий II Българоубиец, който смята завладяването на Българското царство за свое най-голямо достижение. Българският темперамент на страната на Самуил и неговите наследници се удостоверява от фамозния Битолски надпис на цар Иван Владислав, която до ден-днешен се укрива от македонските управляващи от властта в Скопие.

По отношение на съвещанието на АСНОМ, кореспондентът на БГНЕС напомня, че то се е провело без да има законно посланичество на македонското общество благодарение на пратениците на югославския деспот Тито. То слага началото на македонизацията, всеобщото изтребване и гонене на македонските българи, в това число и на тези, които са участвали на това съвещание. По това време даже не е съществувала МПЦ, която е основана в края на 60-те години на предишния век с решение на Югославската комунистическа партия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР