600 милиона лева излишък се очаква в държавната хазна към

...
600 милиона лева излишък се очаква в държавната хазна към
Коментари Харесай

МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април

600 милиона лв. остатък се чака в държавната хазна към края на април, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. Това е 0,3 на 100 от планувания БВП на страната.

През април като ексклузивен разход са регистрирани 300 млн. лева за пенсии, които по календар би трябвало да се изплатят през май, само че поради многото почивни дни са заделени за предходния месец. Други 54 млн. лева са за великденски добавки. на пенсионерите с най-ниски пенсии.

Излишъкът идва от импортираната от Българска народна банка облага за 2023 година, която е в размер на 660 милиона лв., оповестява БНР.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия (КФП) към април 2024 година се чака да бъдат в размер на 22,7 милиарда лева, което е 30,2% от годишните планове, като нарастват с 2,9 милиарда лева (с 14,5%) същия интервал година по-рано.

В същото време разноските по КФП към края на април са в размер на 22,1 милиарда лв., което е 27,1% от годишните планове.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30-ти април 2024 година от централния бюджет, възлиза на 500 млн. лв., което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейския съюз, показват още от финансовото министерство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР