Войната изглежда замряла, но усещането е измамно. Русия се съпротивлява

...
Войната изглежда замряла, но усещането е измамно. Русия се съпротивлява
Коментари Харесай

Всички руски сили са хвърлени в Луганска област

Войната наподобява замряла, само че чувството е лъжливо. Русия се съпротивлява на украинската войска на север и се пробва да настава на изток. Основната ѝ цел сега е да превземе целия регион на Луганска област, написа " Свободна Европа ".

Под „ целия “ се има поради освен онази територия от региона, която преди 8 години се самопровъзгласи за „ Луганска национална република “ (ЛНР), а същински цялата административна единица от картата на Украйна. Другата ѝ цел е да удържи свои позиции на север от Харков, на самата държавна граница. На всички останали места съветската войска нанася удари, само че нито печели територии, нито има тактичност, която да подсказва, че тя желае да напредне.

Тук сме събрали информация за превзетите земи и за това за какво е значима борбата за едно или друго населено място. Данните са от уточнения на военните специалисти Сергей Грабский, Олег Жданов и Юрий Фьодоров, както и от съветника на украинската президентска администрация Олексий Арестович и от американския Институт за военни проучвания (Institute for the Studies of War). Информацията не може да бъде доказана без значение.

Луганска област. Наистина ли Русия я завладява?

Официалните известия на украинските управляващи изброяват местата на най-активните боеве, които се водят сега, само че ги показват не като елементи на Луганска област, а единствено като обитаеми места – Северодонецк, Попасна, Лисичанск, Рубежне, Белогоровка. В превод обаче тези места са последният регион на Луганска област, който Русия не е превзела.

Централният град в този регион е Северодонецк. В момента съветската войска се бори да го обкръжи, само че боевете не престават към този момент седмици с доста едва съветско напредване. Името на града може да обърка читателя, че той се намира в региона Донецк, само че в действителност това е град на Луганска област. Преди 8 години в него търсят заслон доста украинци, които бягат от териториите, завзети от проруските сепаратисти. Картата разрешава да разберем на какво пространство се водят сегашните най-ожесточени борби – диаметърът му е почти 120 км. Това пресмятане е на редакцията и не е било потвърждавано от специалист. По експертни оценки Русия е струпала в тази част на Украйна главните си сили. Предполага се, че задачата ѝ е да може да уточни пред президента Путин един съответен регион, който тя е превзела напълно.

Какво е нужно, с цел да се обкръжи Северодонецк

В последните пет дни съветската войска е съсредоточена върху завладяването а цялата линия сред два града, ситуирани близо един до различен. Единият е Попасна, за която съветската войска води война два месеца и която от 8 май се счита за завладяна от Русия, без това да е публично доказано. „ От Попасна остана единствено пепел “, сподели президентът Зеленски на 8 май. Този град е измежду тези, които украинците назовават „ втори Мариупол “ – т.е. град, който е съвсем изцяло опустошен. Вторият град е Бахмут, за който до момента не сме чували. Разстоянието от него до Попасна е към 30 км. Русия се стреми да ги „ свърже “, като обкръжи Бахмут, а по-късно да употребява превзетото като „ трамплин “ за обкръжаването на централния град Северодонецк. Според Олексий Арестович в региона на Бахмут съветската войска има " някакви шансове " за триумф.

Втори опит след разгрома на Русия в дребната Белогоровка

Близо до Северодонецк има още един град, който Русия се пробва да обкръжи, с цел да превземе. Това е Рубежное (Рубижне). За да го хване в обръч, на 11 май Русия стартира да минава река Северски Донец в региона на Белогоровка (Билохоривка). По данни на Института за военни проучвания това прекосяване е било осъществено от 550 съветски бойци от 74-а бригада. 485 от тях са били убити, а 80 единици бойна техника са били унищожени.

Този епизод от войната е съпоставим с изпращането на необучени бойци на Росгвардия към Киев през март, когато те минаха по един от мостовете на Киев в незащитени транспортни средства и бяха взривени от украинската войска. Според специалисти, представени от Ню Йорк таймс, убитите в региона на Белогоровка не са могли да разчитат на дронове, апарати за нощно виждане, тактическа подготовка и „ здрав разсъдък “ на генералите, които са ги изпратили в обречена задача. В събота стана ясно, че Русия се готви за втори опит в пресичането на реката.

Какво стана с Донецка област

Тя е поизоставена от съветската войска, тъй като всичките сили са хвърлени в региона на Луганска област. В момента единствените дейни военни дейности се водят в региона на селището Авдеевка. Там съветските сили на практика не означават прогрес от дни, само че явно нямат и такава задача, главната им цел е прилежащата Луганска област. По сходен метод стоят нещата и в южните и централни региони като Херсон, Кривой рог, Николаев – боевете не престават, само че резултатът от тях е гибел на цивилни и взаимно безсилие, а не завладяване на територии.

Ново име: Волчанск

Около 10 май съветската войска се отхвърли да завладява Харков (Харкив), откакто не съумя да го направи за близо 80 дни нахлуване. Само че до Харков и сега има фронтова линия с боеве, в които съветските войски се стремят да не позволен украинците до държавната граница с Русия. Причината е в дребния граничен град Волчанск (Вовчанск), който е единствено на 74 км от Харков. Той е под контрола на съветската войска през цялото време на войната на 24 февруари 2022 година През него минава железопътна линия, по която Русия и до момента доставя гориво, боеприпаси, храна и лекарства на частите си, ситуирани в Южна Украйна. По този път да вземем за пример минаваше оборудването за съветските войски, ангажирани в бомбардирането на Мариупол.

Ако украинските елементи завладяват Волчанск, това би понижило опциите на Русия да екипира южните си поделения. От другата страна на границата е съветският град Белгород. Той е единствено на 55 км от Волчанск. В момента там са ситуирани запаси на съветската войска, включително и системи за залпов огън „ Искандер “, твърди Олег Жданов. Той позволява, че това оръжие идва или от Беларус, или от съветските елементи, изпратени преди месец от Далечния Изток. В същата Белгородска област на Русия неотдавна са ситуирани и военно-ремонтни елементи, където към този момент се извозва развалената съветска техника.

Автор: Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е основна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в Българска национална телевизия, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е репортерка в Хага и Вашингтон.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР