Volkswagen Group ще ускори своите инвестиции в електромобилите - говорим

...
Volkswagen Group ще ускори своите инвестиции в електромобилите - говорим
Коментари Харесай

Ще има ли китайска инвазия в Тайван? VW залага 180 млрд. евро на Не

Volkswagen Group ще форсира своите вложения в електрическите автомобили - приказваме за 180 милиарда $, най-вече в Съединени американски щати и Китай. Сумата е задоволително огромна, че компанията да извърши стратегически разбор за това какъв брой евентуално е КНР да нападне Тайван. Резултатът - рисковете в кратковременен проект са задоволително дребни и комунистическата страна остава главен пазар за групата, пишат западни медии, като се базират на информация на FT.

Контекст: Наблюдателите по целия свят търсят отговор какви са желанията на Пекин по отношение на Тайван - остров с прозападно ръководство, който тя още от края на гражданската война в страната преди повече от 70 години счита за собствен. Темата стана изключително настояща след нахлуването на Русия в Украйна - в земи, които Владимир Путин по същия метод разгласи за съветски.

Новината: Според Financial Times висшият мениджмънт на VW е стигнал до заключението, че при възможен опит за анексиране на Тайван Китай ще се сблъска със същия отлив на западни компании и капитали, както Русия през предходната година.

Заради това и ръководещите в Пекин най-малко " в кратковременен проект " се въздържат от инвазия - стопанската система на страната им е по-важна.

От друга страна: Не е ясно на какво се базира анализът на VW - на съответна информация или просто на експертен разбор на рационалността на хипотетични дейности. Ако е първото, автомобилният производител ще се окаже по-добре осведомен от много западни политици, които намерено споделят опасенията си от офанзива против Тайван.

Опасенията на някои наблюдаващи са, че вторият вид (опит да се търси логиката в проектите на Китай) може да вкара в същото подвеждане като това, с което на Запад смятаха, че Путин в никакъв случай няма да нападне Украйна.

Какъв е залогът: Volkswagen е в Китай още от 80-те и сега половината от световните доходи на групата идват точно от този пазар.
 Снимка 612100
Източник: EPA/БГНЕС

В момента обаче там конкуренцията е яростна. Навлизането на електрическите автомобили отстрани преднината на обичайните водачи в автомобилния отрасъл и китайските компании се оказаха дори в привилегировано състояние. Пекин през последните години построи интегрирана система на доставки - от минералите в Африка през батериите до софтуерните платформи.

За VW решението дали да останат в Китай не е единствено геополитическо, то е въпрос и на доста пари. Тепърва ще забележим дали шефовете на компанията вярно са решили проектите на Си Дзинпин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР