Даниела Везиева е водач на евролистата на партия Български възход

...
Даниела Везиева е водач на евролистата на партия Български възход
Коментари Харесай

Д. Везиева: Въпросът “дали” ще влезем в Еврозоната не стои, въпросът е “как”

Даниела Везиева е лидер на евролистата на партия Български напредък и лидер на русенската листа с претенденти за народни представители за националния парламент. Партията е с номер 16 в бюлетината.

Получих покана от военачалник Стефан Янев да повеждам евролистата на Български напредък и одобрих това като оценка от него. В качеството му на приемиер ние бяхме един екип. Не съм член на партията, само че той е приел моята експертиза и това ме радва. Знам по какъв начин се работи с него, той би отстоявал до последно националните ползи и достолепието на всеки един от нас.

Ще създадем този избор след изборите, листата за Русе е формирана от изключителни експерти, тъй че в случай че избера друго отново ще има кой да заеме почтено мястото. Листата за Европарламента също е от доста почтени персони.

Първо да кажа, че няма национална тактика, която да отстояваме в Европейски Съюз и верният въпрос е по кое време ще създадем такава.

Коалиционно ръководство, тъй като идеалите на партията са идеалите за борбата на страната ни. От ден първи на основаването на Български напредък това е главната цел-да се резервира достолепието на всеки един жител и да имаме развита страна, тъй че поколенията след нас да се усещат добре и да знаят за какво остават в България.

Това, което виждаме в последните три години е, че нямаме модел на ръководство, имаме решение на някакви съответни проблеми, когато настъпи сериозен миг и тъкмо това произтича от обстоятелството, че нямаме национална тактика. Управляваш устойчиво, когато имаш ясни политики и механизми за постигането им. И големия проблем на България е, че в последните години, който и да пристигна стартира от начало. Национална тактика значи нещо, което е признато с огромно болшинство и без значение кой ще пристигна на власт, той следва тези политики. Това е верния модел, имаме образци - Унгария, Словакия, Полша, те работят по този начин.

Нито едно от двете. В последна сметка през 2007-ма година, с влизането ни в Европейски Съюз България е приела съглашение, в което е споделила, че след осъществяване на критериите ще влезе в шенгенското пространство и в Еврозоната. 17 години по-късно въпросът “дали ” не стои, стои въпросът “как ”. Тези параметри от 2007-ма претърпяха промени и те би трябвало да бъдат обновени и то съгласно нашата политика на развиване - икономическо, обществено, просветително.

Като защитим нашите стопански ползи. Влизането в Еврозоната би трябвало да стане по метод, по който да имаме стопански буфер. Без подобен това ще се отрази зле. Хърватия влезе неотдавна в Еврозоната, само че имаше стопански буфер като туризма, те оферират неповторима туристическа услуга, която пое тази разлика в цените и т.н.Виждаме, че те сега се задъхват, резултатите не са такива, каквито и те чакаха. Влизането ни в този момент, с бюджет, който е проинфлационен, с недостиг, който най-вероятно ще надскочи 3%, това не е добре стопански за нас. Отделн, че не сме изпълнили изискванията по отчетите. Така че това ще се отсрочи. Въпросът е в този интервал, в който отлагаме какъв стопански модел ще си наложим, тъй че смяната на еврото да не ни удари като потрес. Ние неотдавна имахме стопански конгрес и всички стопански анализатори се обединихме към концепцията, че влизането сега не е добър вид. Ние би трябвало да се подготвим за това влизане.

Именно той е подобен буфер, само че фактът, че ние към този момент втора година не го усвояваме значи, че изоставаме и в тази част.

Не мога да кажа дали бъркат или толкоз могат, само че когато се наемаш да управляваш един развой, ти би трябвало да знаеш по какъв начин да го управляваш. Не можеш да се учиш, управлявайки една страна, би трябвало да си теоретичен.

Естествено, че по този начин. Крайният консуматор го интересува като отиде да заплати сметката, цената да е съотносима към приходите, които има. Ние бяхме до неотдавна експортьори на ток и всичко изглеждаше добре. Зелената договорка обаче сложи едни напълно разнообразни параметри, фокусирахме се върху различен тип сила, която да попълни този микс, образуващ цената на тока и оттова се пораждат тези земетресения, които са перманентни. В последна сметка, даже и в Европа признаха, че атомната сила не е зелена и е най-евтина. И нашият фокус би трябвало да бъде върху това- разширение на Козлодуй, втора централа, това е въпрос на стратегическо обмисляне. Но не би трябвало да се отхвърляме от атомната сила, и да залагаме прекомерно на зелената. Зелената договорка съгласно мен ще претърпи огромни корекции и тя би трябвало да претърпи такива, в случай че желаеме Европа да остане мощен стопански съюз. В момента ние не сме съперници на останалия свят, откъдето и да го погледнем. Не единствено поради Зелената договорка, само че и поради тежката административна регулация, която има в границите на Европейски Съюз. Който и бизнес да вземем-земеделие, туризъм, той не е конкурентен спрямо всички страни отвън Европейски Съюз, поради което и българите не остават на нашето Черноморие, а избират да отидат в други страни. Малкият и междинен бизнес в Европа през последните години е с извънредно ниски параметри. Има потребност от нов стопански проект за Европейски Съюз.

За страдание е по този начин. Тези тематики са обвързани освен с бюджета и с това по какъв начин се възнамерява в границите на най-малко 5 години. За малко не можахме да пуснем Летището, бяхме на косъм от решението, което щеше да отпуши доста трафика и една такава инфраструктура би довела до това вложителите да гледат на Русе по различен метод. В същото време виждаме, че превоза по реката не е в най- положителното си положение, а бизнеса следва траспортната инфраструктура. Така че тематиките през последните 10 години са един и същи в Русе. Оправданието е, че през последните 4 години имаме къси държавни управления, къси хоризонти и това би трябвало да се промени. Без един дълготраен небосвод на едно ръководство мъчно биха могли да се решат дълготрайни проблеми. Ако продължаваме да се държим по този начин, като че ли страната е нещо друго от нас, да наказваме като не вървим да гласуваме, това не води до позитивен резултат.

Стратегия. Липсва ми националната, само че най-много ми липсва икономическата тактика. В момента има голям дисбаланс сред Северна и Южна България.

Централно. Русе е неповторим град с доста благоприятни условия.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР