Военнотранспортен самолет Ан-12, собственост на украинската компания Meridian, се разби

...
Военнотранспортен самолет Ан-12, собственост на украинската компания Meridian, се разби
Коментари Харесай

Катастрофата с Ан-12: Какво се обърка в небето над Кавала

Военнотранспортен аероплан Ан-12, благосъстоятелност на украинската компания Meridian, се разруши близо до гръцкия курортен град Кавала, посещаван от стотици българи, в Североизточна Гърция. Машината е изхвърчала от Ниш и е трябвало да лети до Бангладеш с междинни кацания в Йордания и в Саудитска Арабия. В резултат на случая всичките осем членове на екипажа са починали.

Очевидци на рухването на машината описаха, че самолетът е горял още във въздуха, а след злополуката са се чували детонации в продължение на два часа.

Гръцките медии пишат за драматичната замяна на реплики, която водачът на „ Антонов “ е имал с контролната кула няколко минути преди злополуката.

„ Двигателят ни гори. Опитвам се да го потуша “, споделил водачът, съобщавайки за казуса. „ Можете ли да стигнете до летището в Солун или в Кавала? “, попитала контролната кула.

Гръцкото издание „ Star “ написа, че водачът на „ Антонов “ е споделил, че има няколко казуса със самолета и че ще се опита да кацне в Кавала. Самолетът обаче към този момент е почнал да губи височина. Посочва се още, че водачът явно е търсил еднакъв терен, на който да приземи самолета.

Експертите към този момент имат в ръцете си черната кутия на самолета, която беше открита от сапьорите измежду останките на товарния Ан-12.

Засега
главните сюжети за злополуката
които изследват специалистите, са за пожар със загуба и на двата мотора, за щета на голям брой съставни елементи за ръководство, която е довела до загуба на височина, за липса на смазочни материали, която е предизвикала пожара, и за отвод на противопожарната система.

Самолетът е изхвърчал от Ниш вечерта в събота. В 22:37 ч. водачът е предал, че се връща назад към Сърбия, само че пет минути по-късно обстановката на борда ескалирала и било поискано спешно кацане в Кавала, изясни пред Скай авиационният инженер Федон Карайосифидис.

Генералът от запаса от гръцката авиация Константинос Ятридис не изключва опцията пожарът в самолета да е обхванал и вътрешността и водачите да не са съумели да слагат кислородни маски и да са изгубили схващане вследствие на задимяване.

Сред въпросите, които към този момент нямат отговор, е каква щета е зародила, за какво водачът в началото е желал да се върне в Сърбия, за какво не се е насочил към най-близкото летище на остров Лимнос, което е било на два пъти по-малко разстояние от Кавала, за какво е била изгубена връзката с контролната кула за две минути.
 Какво се обърка в небето над Кавала
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Междувременно с изключение на очевидния въпрос какво се е объркало във въздуха с право породи и този – какво е превозвал самолетът?

Гръцките управляващи не престават интервенцията по локализиране и неутрализиране на невзривени муниции от самолета. Снарядите са се разпръснали при злополуката в радиус от 500 метра в нивите. В интервенцията вземат участие пет екипа с 36 сапьори, които би трябвало да проучат зона от 1000 декара. Дейността им се подкрепя и от дрон.

Засега се знае, че машината е превозвала 11,5 тона сръбско оръжие. Информацията беше обявена от сръбския министър на защитата Небойша Стефанович. Според известие от сръбската компания за оръжия и отбранителни системи Valir самолетът е превозвал M62 подготвителни снаряди за минохвъргачи 60 мм и 82 мм, както и осветителни минохвъргачни снаряди M67-82 мм.

Специален екип за реагиране на ядрено-биологично-химическата отбрана от 14 души работи на мястото на злополуката. Според информацията на телевизия СКАЙ екипът ще проверява дали в товара на самолета е имало
противотанкови мини с фосфор
Както категорично се загатва в отчета, фосфорът е рисков химикал, употребен в балистични оръжия и осветителни ракети. Властите сега не знаят дали е транспортиран, в какво количество и дали е деактивиран от детонациите. Ако има подобен товар, той не е бил заявен.

В същото време в региона царува мощно безпокойството от газовете и белия прахуляк, останал след злополуката на украинския аероплан. Инструкциите към жителите са да не влизат в контакт с веществото, само че мнозина оповестяват за „ изгаряне “ на очите и носовете от събота вечерта.

Властите отхвърлят да има радиация. Няма причина за притеснение около незнайния темперамент на материалите, открити към останките на самолета, заяви Филипос Анастасиадис, кмет на община Пангео, където стана злополуката.

Кметът съобщи, че белият прахуляк, открит от дронове в региона на останките, не е радиоактивен или различен биологичен материал, рисков за публичното здраве, съобщи организация АНА-МПА.

Междувременно по разпореждане на външния министър Никос Дендиас посланикът на Атина в Белград стачкува пред сръбските управляващи, че не са уведомили авансово за цялостния лист от взривните материали, които е превозвал авариралият аероплан. Дипломатът бе инструктиран да подаде тъжба до сръбското държавно управление, с цел да подчертае нуждата гръцките управляващи да бъдат авансово уведомявани за естеството на товара на самолетите, които минават през страната.
Българската връзка
Украинският аероплан е имал няколко полета до България, излиза наяве от информация на уеб страницата flightradar24.com.

Той е летял от и за летище Бургас в последните дни преди злополуката. Последният подобен е бил от българския черноморски град до полския град Ржешов на 13 юли тази година, единствено 3 дни преди да се разбие.

Сред последните посетени страни от самолета са Франция, Сърбия и Турция, сочат данните от историята на полетите му.

Фаталният аероплан е бил и българска благосъстоятелност. Той е бил закупен от „ СССР-12999 “ през октомври 1990 година. Собственик става българската самолетна компания „ Балкан “, съществувала от 1968 до 2002 година Самолетът е продаден по-късно повече от 2 години на Ural Airlines. Машината няколко пъти сменя притежателя си през годините. Украинската компания „ Меридиан “ се е сдобила с него през февруари т.г., сочат данните на уеб страницата jetphotos.com.

Машината е създадена през януари 1971 година и е била на 51 година и 6 м. до съдбовния си полет на 16 юли.

„ Подобни машини се експлоатират според от техническото им положение, вършат се инспекции постоянно. Ако то наподобява задоволително положително, получават позволения за полети “, изясни военният специалист Тодор Тагарев.

Той подсети, че този тип самолети от дълго време нямат право да летят над Европейския съюз.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР