Военното министерство отрече корабът Царевна с български моряци, който от

...
Военното министерство отрече корабът Царевна с български моряци, който от
Коментари Харесай

Русия излъга, че български кораб е бил превзет от „Азов“

Военното министерство отхвърли корабът " Царевна " с български моряци, който от над месец е блокиран край Мариупол, да е високомерен.

" Българските институции са в контакт с българските моряци и опровергават като подправена новината, публикувана в съветски уеб сайтове, че корабът е високомерен ", сподели пред bTV ръководителят на пресцентъра на военното министерство Митко Димитров. Той добави, че напъните за извеждането на нашите жители от Украйна не престават. На кораба „ Царевна “ има 17 български моряци, които от седмици не могат да изоставен палубата.

По-рано през днешния ден зам.-началникът на националната милиция на Донецката национална република (ДНР) Едуард Басурин заяви, че украински националисти от " Азов ", оттеглящи се от Мариупол, са заловили два задгранични кораба – „ Царевна” и „ Лейди Августа”. Все още не е известна ориста на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно положение. " На борда няма непознати хора, моряците са добре ", съобщи за bTV Даниел Стефанов, управител на компанията притежател на кораба. Министерство на външните работи също отхвърля новината. Ситуационният център на ведомството се е свързал с моряците на борда на " Царевна ", които са добре.

Преди съвещанието на Министерски съвет през седмицата министър председателят Кирил Петков заяви, че българското държавно управление и служби наблюдават обстановката непрекъснато. „ На всеки три часа ни дават информация какво се случва. Хората са в положително положение, имат храна и вода за още 10 дни. Проблемът е, че има 260 м от кораба до оградата в тях. В тези метри има укритие, където още има действителни бойни дейности и тази заран е имало стрелби. Тези 260 м не са безвредни да бъдат преминати от никой, само че когато тези 260 м станат зелен кулоар даже краткотрайно и сме сигурни, че нашите моряци могат да бъдат изведени безвредно, незабавно имаме цялостна организация да бъдат изведени “, изясни той.

Новината, че корабът „ Царевна “, който се намира в украинското пристанище Мариупол, е високомерен, е неистинска. Това сподели за Българска телеграфна агенция притежателят на кораба Даниел Стефанов. По думите му момчетата са живи и здрави, а на борда няма външни лица. По-рано през днешния ден ТАСС заяви, базирайки се на Едуард Басурин, един от ръководителите на сепаратистките милиции на самопровъзгласилата се Донецка национална република, че “отстъпващи от Мариупол украински националисти са завзели два непознати кораба” - “Царевна” и “Лейди Аугуста”. Басурин твърди, че екипажите на корабите били взети за заложници. Малко по-късно информацията бе опровергана от Министерството на външните работи на България. Оттам показаха, че „ българските моряци се усещат добре и Ситуационният център на Министерство на външните работи поддържа непрекъснат контакт с тях “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР