Военното министерство е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес

...
Военното министерство е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес
Коментари Харесай

Заков отговори на Нинова за F-16

Военното министерство е осигурило цялостната допустима бистрота на целия развой за вторите F-16. Това показва министърът на защитата в оставка Драгомир Заков. В обществените мрежи той разгласява неприсъствен отговор на Корнелия Нинова.

Драгомир Заков напомня, че още преди година тогавашният длъжностен кабинет е изпратил питане за пазаруване на вторите осем самолета, осведомят от БНР.

По дати е изброена и хронологията на процеса на информиране на депутатите, обществото и министрите от кабинета.

А на оперативното съвещание на държавното управление в четвъртък точката е била оповестена като отчет, а не за решение.

Пред Българска национална телевизия в петък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че е научила за квалифициран капиталов разход за новите 8 самолета на последното задание на държавното управление.

Тогава тя и министрите на Българска социалистическа партия напуснаха съвещанието.

Драгомир Заков изясни че Военновъздушни сили имат въпроси, което ще наложи спомагателните диалози. Но отново напомни, че България би трябвало да отговори на офертата до началото на ноември.

Българската войска има потребност от засилено внимание, напомня Заков.

Следващите 8 изтребителя ще костват 1,320 милиарда $. Парите този път може да бъдат плащани разсрочено.

Ето и цялостният текст на поста на военния министър в оставка:
Мит: За офертата и договарянията по вторите F16 се е схванало на 28 юли 2022 година
Факти:
На 19.08.2021 година служебният министър на защитата Георги Панайотов обществено афишира, че е изпратено питане за оферта до Съединени американски щати за вторите 8, според утвърждения през 2019 година план за капиталов разход (ПИР) за цялостен план от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила).
През март 2022 година, след поемането на функционалностите ми като министър на защитата, неведнъж съм брифирал и медиите и Комисията по защита в Народно събрание за хода на договарянията, в това число, че съм настоял пред американската страна за втори обзор по линиите на проекто контракта, за усъвършенстване на разноските при оптимално опазване на основните качества.
В интервала март-юни 2022 година неведнъж съм уведомил обществено, че чакаме оферта от Съединени американски щати.
В началото на април 2022 година пристигна обществена вест от Вашингтон, че офертата за България е утвърдена от Държавния департамент, а в следствие беше утвърдена и от Конгреса. Стойността тогава беше 1,67 милиарда $.
В редица изявленията през юни 2022 година заявявах, че офертата ще пристигна в идващите седмици, като чакам тя да бъде съвместима по стойност с първата при включен по-голям пакет качества.
На 19 юли 2022 година, в обществено съвещание на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание разгласих, че новата оферта ще дойде всеки миг.
На 21 юли 2022 година, в обществено съвещание на Комисията по защита показах подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе необятно отразена в медийното пространство.
На 24 юли 2022 година разясних тематиката и в прайм тайма по Българска национална телевизия.
На 26 юли 2022 година за повторно брифирах Комисията по защита, още веднъж в обществено съвещание, последвано от специфичен брифинг за медиите.
На 28 юли 2022 година, в оперативната част на съвещанието на Министерски съвет, осведомих министрите за какво ПИР не е влезнал за разглеждане и, надлежно, няма по какъв начин да стигне до Народно събрание за утвърждение. Точката бе оповестена като ДОКЛАД, не “решение”.
Всичко това демонстрира, че МО е осигурило цялостната допустима бистрота на целия развой по вторите 8 F16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 година
Така би трябвало да бъде!
Като министър се заклех от трибуната на Народно събрание, не пред някой партиен орган! Не съм бил и все още не считам да бъдат член на която и да е политическа партия. Това ми оказва помощ да се повеждам напълно от ползите на страната и на националната сигурност!
Отново ще прикани българските политици: Долу ръцете от Българската войска! Сега тя има потребност от засилено внимание, себеотдаденост за задачата ѝ, както и цялостен народен консенсус, че без мощна, стимулирана и добре оборудвана войска, няма да има България и българска нация!
Поклон пред всекидневната отдаденост на хиляди български военнослужещи и цивилни чиновници от системата на МО, които макар лишенията и обидите от политици, не престават да извършват конституционните си отговорности и тези по ЗОВС. Редица от тях и с цената на риск за живота им!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР