Здравни проблеми, остаряла ВиК-мрежа и липса на адекватен транспорт мъчат

...
Здравни проблеми, остаряла ВиК-мрежа и липса на адекватен транспорт мъчат
Коментари Харесай

Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравеопазване и инфраструктура мъчат хората от Златарица

Здравни проблеми, остаряла ВиК-мрежа и липса на съответен превоз мъчат жителите на предбалканската община Златарица. Общинският център е единствено на 25 км. от регионалния център Велико Търново, само че като че ли остава в далечната външна страна поради насъбраните проблеми. Последната огромна инвестиция в инфраструктурата в Златарица е от времето на последното държавно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ (2017-2021), от този момент до момента страната остава дебитор на локалните поданици.
 
Само един е персоналният доктор за цялата община с население малко над 4100 души. Има още една здравна процедура, само че там хората разчитат главно на локалния фелдшер.  ГЕРБ-СДС има начертан проект с ясно написани ограничения и механизми, с цел да могат хората в дребни и отдалечени общини като Златарица да имат обезпечения им по право съответен достъп до медицински и здравни услуги, изясни лидерът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и района проф. доктор Костадин Ангелов.
 
Единият механизъм планува основаването на мобилни медицински екипи, които да са оборудвани с всичко належащо за качествени и навременни здравни услуги за хората. Паралелно с това, посредством така наречен " тристълбово финансиране " ще се овладява кадровата рецесия в общинските лечебни заведения – най-близката до Златарица е МБАЛ " Св. Иван Рилски " в Горна Оряховица, а неналичието на лекари и сестри е главен проблем. Тристълбовото финансиране планува здравните експерти да получават хонорари по три посоки – от страната, общината и лечебното заведение, с цел да се привлекат млади лекари. Този модел към този момент е потвърдил успеваемостта си в Свищов и във Велико Търново – в Белодробната болница.
 
Транспортната съгласуваност на дребните обитаеми места е различен приоритет, по който ще се работи за намиране на устойчиви решения, тъй като в 21-век не е обикновено публичен превоз до дребните обитаеми места в Златаришкия балкан да е с един рейс два пъти в седмицата.
 
С пари, отпуснати от последното постоянно държавно управление на ГЕРБ, в Златарица беше изработен ремонт на централната градска част. С близо един милион лв. централният площад " 1 май " към този момент има и хубав шадраван, моделни детска и спортна площадка, ново осветяване и кътове за отдих, направени са нови тротоари с цветни и гранитни павета, асфалтирани са и прилежащите сектори от улиците край площада. С поддръжката на ГЕРБ беше решен казусът с водоснабдяването на някои от дребните обитаеми места в Златаришко, приоритет остава подмяната на водопроводната мрежа по селата.
 
Кабинетът " Борисов " беше дал зелена светлина на плана на Община Златарица за 10 млн. лева от ПУДООС за нова пречиствателна станция с довеждащ колектор. Министрите на екологията в идващите държавни управления обаче ощетиха градчето и  отпуснатото държавно финансиране от 2,95 млн. лева стига единствено за градската пречиствателна станция. Това е единствено първата стъпка - ще се търси държавна поддръжка и за канализационната мрежа в Златарица, с цел да не бъдат ощетени 2,5 хиляди поданици в градчето, акцентира проф. доктор Костадин Ангелов.
 
 Златарица Златарица Източник: Zonanews
Двете гимназии и предпазеното учебно заведение в Златарица бяха главно ремонтирани и с усъвършенствана просветителна среда при ръководството на ГЕРБ. Приоритет в новия мандат остава развиването на материално-техническата база в образователните и детските заведения.
 
С рестартиране на поддръжката от страната и вложения в инфраструктурата ще се основат и по-добри условия за привличане на вложители и за развиване на дребния и междинния бизнес в Златарица, с цел да не бъде общината най-големият шеф.
 
За всичко гореописано е нужно отговорно ръководство на страната с държавно управление на ГЕРБ-СДС, безапелационен е проф. Костадин Ангелов. Златарица има и локален претендент за депутат – Стефан Бранзелов, който е част от водената от професор Ангелов листа ГЕРБ-СДС с номер 22 в бюлетината.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР