Военното крило на радикалната палестинска ислямистка групировка Хамас обяви атака

...
Военното крило на радикалната палестинска ислямистка групировка Хамас обяви атака
Коментари Харесай

Хамас обяви атака срещу израелски химически завод близо до границата с Газа

Военното крило на радикалната палестинска ислямистка формация " Хамас " разгласи офанзива против израелски химически цех, който се намира покрай границата с Ивицата Газа , оповестява " Новости ".

" Бригадите ал Касам нанесоха удар благодарение на безпилатен аероплан " Шехаб " по химическия цех в Нир-Оз ", се твърди в изказването на " Хамас ".

По-рано беше обявено, че израелските военни са подготвени за наземно навлизане в ексклава, само че към този момент те удрят единствено от въздуха и с артилерия от израелска територия, като са поразили мрежа от тунели на " Хамас " под Газа, които израелските военни дефинираха като " метро ".
 Армията на Израел отхвърля да е влизала в Газа
Армията на Израел отхвърля да е влизала в Газа

Подготовката за интервенцията продължава

Говорителят на израелските въоръжени сили Йонатан Конрикус означи, че няма да предизвестяват авансово за началото на наземна интервенция .

В понеделник вечерта обстановката на границата сред Израел и палестинския ексклав внезапно ескалира. Седем израелци са убити и над 200 са ранени вследствие на съвсем непрекъснати ракетни офанзиви. Тел Авив нападна Газа, убивайки няколко екстремисти, в това число високопоставени полеви командири на " Хамас ".

Според палестинското министерство на опазването на здравето при израелски офанзиви са убити 115 души, над 600 са ранени, а в ексклава няма електричество.
 Израел стартира интервенция против Газа
Израел стартира интервенция против Газа

Ескалация на напрежението

Международната общественост приканва страните да демонстрират въздържаност. В близко време може да се организира съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на обстановката в района.

Ивицата Газа е една от частите на Палестина, чието териториално разделяне се оспорва от участниците в дългогодишния арабско-израелски спор. През 1947 година Общото заседание на Организация на обединените нации създаде проект за делене на Палестина, който към момента не е признат от арабска страна.

След шестдневната война от 1967 година Израел завладя Западния бряг, в това число Източен Йерусалим, и построява там селища. Палестина желае да сътвори лична страна на тези земи (включително Ивицата Газа, която от 2007 година се ръководи от " Хамас " ) и упорства бъдещите граници сред суверенни арабска и израелска страни да следват линиите, съществували преди спора.

Израел не е склонен с това и към този момент оповестил Йерусалим за " безконечна и неделима столица ". Процесът на спокойно споразумяване е прекратен.
 Съединени американски щати изтеглят военните си от Израел
Съединени американски щати изтеглят военните си от Израел

Ескалация на напрежението в Близкия изток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР