Военно-апелативната прокуратура е започнала проверка по случая със здравния министър

...
Военно-апелативната прокуратура е започнала проверка по случая със здравния министър
Коментари Харесай

Военната прокуратура проверява здравния министър Николай Петров

Военно-апелативната прокуратура е почнала инспекция по случая със здравния министър Николай Петров. Прокурорите са изискали преписката по от Военно-окръжната прокуратура в София, която е отказала да образува следствие.

Одитния отчет на ВМА е постъпил в прокуратурата през март 2017 година, който включвал оценка на законосъобразността и ръководството на бюджетните средства за интервала 01.01.2014г. – 31.01.2017г., направен от Дирекция „ Вътрешен одит “ при Министерство на защитата.

В отчета се съдържат констатации както за нарушавания на Закона за публичните поръчки (ЗОП), по този начин и за осъществяване на обилни икономии през одитирания интервал от страна на управлението на ВМА.

От прокуратурата обаче прецизират, че в отчета липсват констатации, че поръчките са печелени от лица, свързани с шефа на ВМА по това време проф. Петров.

Чрез програмата за инцидентно систематизиране, за наблюдаващ прокурор е избран майор Адалберт Живков Кръстев – боен прокурор при ВОП-София. Възложена е инспекция, която е осъществена от боен следовател.

Военният следовател е завършил инспекцията с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно произвеждане, заради това, че няма данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент.

На 07.06.2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно произвеждане, заради липса на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент. На 08.06.2017г. постановлението е изпратено на Министъра на защитата и на Началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.

Поради появилите се в медиите мнения по отношение на наличието на одитния отчет, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна инспекция над законосъобразността на постановения от ВОП - София пъроинстанционен прокурорски акт.

За резултатите от осъществения длъжностен надзор от Военно-апелативна прокуратура, обществеността ще бъде осведомена навреме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР