Военният орден За Храброст е най-старият и най-разпознаваем орден в

...
Военният орден За Храброст е най-старият и най-разпознаваем орден в
Коментари Харесай

Орденът "За Храброст" е първият и най-важният за военните ни герои



Военният медал " За Храброст " е най-старият и най-разпознаваем медал в историята на Третото Българско царство.

 Орден за смелост, Снимка: Държавен списък Историята му стартира през 1879 година, когато първата българска конституция на Княжеството е призната от Учредителното заседание в Търново. В Член 58-и от този най-висш документ е записано, че " Титли за достойнство и други оценки, също и ордени, не могат да съществуват в Българското Княжество. " Това на практика прекършва наградната система още в зародиш.

Въпреки това, член 59-и разрешава на Монарха да учреди един-единствен медал за заслуги по време на война и единствено за военни лица. Именно по този метод се основава и Военният медал, който бива публично основан на 1 януари 1880 година като единствената публична българска премия, присъждана извънредно за военновременни заслуги.

Към Военния медал за смелост е присъединен и Войнишкият кръст на Военния медал " За Храброст " - една от най-често връчваните български награди.

С този знак за смелост за били удостоени хиляди бойци - както българи, по този начин и чужденци, като отличие за проявена неустрашимост и мъжество по време на шестте войни, в които взе участие Българската войска сред 1877 и 1945 година, а също по този начин и по време на гражданските спорове в началните години на Княжеството.

" Орденът " За Храброст " освен е първият основан, той е най-известният в страната и най-важният ", акцентира пред Радио София Христо Христов, организатор в отдел " История " на Националния исторически музей.

Първите няколко десетилетия той е юридически в чужбина – Австро-Унгария, Германия, Франция. Една през 1944-45 година емисията е изработвана в български ателиета.

Всеки, който е показал мъжество, не е пропуснат, пред
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР