Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки

...
Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки
Коментари Харесай

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Военният министър Красимир Каракачанов печели известност с първичен шовинизъм, карайки се на съседските политици. Перченето на Вътрешна македонска революционна организация няма даде резултати.

Тази позиция изрази някогашният министър председател на България Иван Костов (1997-2001) в изявление за радио " Дарик ". Той разяснява усложнените дипломатически връзки сред Скопие и София.

Като министър-председател през 1997 година Костов дружно с сътрудника си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместната декларация, с която бе открита опция за решение на противоречивите проблеми и нормализация на връзките.

Нито декларацията, подписана с Любчо Георгиевски, нито договорът от 2017 година, въз основата на тази декларация, се извършва от Скопие, уточни Костов и посочи, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено във връзка с двустранните ни връзки поради тежкото индоктриниране в Република Македония, което продължава и до през днешния ден.

Незаитересовано равнодушие, по този начин дефинира Костов позицията на европейските страни по този проблем.

Според него политиците в Северна Македония се пробват посредством европейските страни да окажат напън върху София за смяна в нашата позиция.

Той счита, че страните членки са в положение да схванат, че казусът е техен, тъй като не могат да одобряват за член страна с такива големи дефицити и зависимости, наследени от комунистическото минало в границите на някогашна Югославия.

" Каквито и контракти да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните старания те да се извършват ", означи той.

Костов съобщи, че договарянията със Скопие би трябвало да продължат, само че с изменен фокус - договаряне на пътна карта, с която съседката ще се задължи да извърши всички условия, с цел да стане член на Европейски Съюз.

Костов предложи на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите сътрудници в Европейски Съюз, с цел да стане ясна българската позиция. Според Костов България би трябвало да ускори дипломатическата си интензивност в Европейски Съюз с ясни причини на основата на европейските правила.

Бившият министър председател предложи да не се спори за историята, а България да упорства за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без осъществяването на които Северна Македония да не може да се причисли към Европейски Съюз. Костов счита, че това би било по-приемливо за актуалните политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано, който и да пристигна на власт.

" Така стана с нас - първо се изиска да се реформираме и по-късно да бъдем признати. Ние съвсем всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и по тази причина ни следят към този момент 13 години ", напомни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР