Военният кораб на стойност 362 милиона долара, който военноморските сили на САЩ току-що изведоха от експлоатация, дори не беше в експлоатация 5 години

...
ВМС на САЩ официално изведе от експлоатация USS Sioux City тази
Коментари Харесай

ВМС на САЩ официално изведе от експлоатация USS Sioux City тази седмица.

Бойният кораб Littoral Combat Ship на стойност 362 милиона долара беше в експлоатация служба приблизително четири години и девет месеца.

Програмата LCS отдавна е изправена пред проблеми и Военноморските сили се опитаха да пренасочат фокуса си другаде.

ВМС на САЩ официално изведоха от експлоатация военен кораб с отчете разходи от $362 милиона тази седмица след по-малко от пет години служба. Той трябваше да служи 25 години.

USS Sioux City, крайбрежен боен кораб от клас Freedom, беше въведен в експлоатация във ВМС на 17 ноември 2018 г. Приблизително четири години и девет месеца по-късно екипажът на кораба свали флага си за последен път по време на церемония във военноморската станция Мейпорт във Флорида на 14 август.

По време на краткия си експлоатационен живот корабът завърши четири разполагания в 4-ти, 5-ти и 6-ти флот зона на операции.

Сред малкото разгръщания на Sioux City беше едно в европейски води миналата година, отбелязвайки първото за LCS. Корабът също така помогна на бреговата охрана в мисии за блокиране на наркотици.

Sioux City, кръстен на града в Айова, е четвъртият сравнително нов крайбрежен боен кораб, който е изведен от експлоатация, въпреки че експлоатационният му живот е значително по-кратък отколкото другите. През септември миналата година военноморските сили изведоха от експлоатация крайбрежния боен кораб USS Coronado от клас Independence след само осем години служба.

„Въпреки че службата на нашия кораб приключва днес, нейното наследство не го прави“, капитан Даниел Райхер, командир на Littoral Combat Ship Training Facility Atlantic, каза на церемонията по извеждането от експлоатация на Sioux City. „Години напред моряците, които са служили на борда, ще предават научените уроци и натрупания опит в кариерата.“

„Тъй като тези уроци и опит се използват за изковаване на тези, които ни следват, наследството на Сиукс Сити ще укрепи нашия флот за идните поколения“, добави той, отбелязвайки положително сложната ситуация, произтичаща от години на проблеми с програмата Littoral Combat Ship.

Целта на програмата LCS беше да се изгради флот от малки , гъвкави надводни кораби, които биха могли евтино да се справят с широк спектър от мисии и да работят както като леки фрегати, така и като крайбрежни патрулни кораби, но корабите отдавна не отговарят на очакванията.

Пригодността на LCS за желаните набори от мисии, тяхната надеждност и оцеляване бяха поставени под въпрос, имаше дългогодишни проблеми и в двата класа със задвижващата система, а корабите са почти толкова скъпи за работа, колкото и разрушител.

Facing. тези проблеми, Военноморските сили настояха да се откажат от тези платформи, за да спестят пари за ремонти и надстройки и търсят нови платформи като предстоящата си фрегата за изпълнение на ключови мисии, с които LCS не можа да се справи, като например борба с подводници. Сиукс Сити е само един от редица крайбрежни бойни кораби, които флотът се стреми да изведе от експлоатация.

Кметът на Сиукс Сити Боб Скот изрази разочарование от решението за извеждане от експлоатация на кораба, кръстен на неговия град, според общественото радио на Айова.

Скот нарече пускането в експлоатация на кораба „един от най-гордите дни на Сиукс Сити“ и каза, че „там имаше всякакви граждани на Сиукс Сити, защото общността застана зад това, което свърши страхотна работа, като показа на флота колко горди са трябваше да имаме кораб, кръстен на нас."

"И тогава това е, което флотът ни прави в замяна", добави той, наричайки този ход "шега." Той каза, че е „неприемливо“ да се похарчат 350 милиона долара за кораба, знаейки, че крайбрежните бойни кораби са „уж проблем и пилеят парите на данъкоплатците“.

Други наблюдатели предположиха, че изхвърлянето на кораби не прави нищо много логично, когато САЩ изостават от основния си съперник, Китай, в броя на построените военни кораби.

„Трудно е да го разбера“, каза пенсионираният адмирал от ВМС Джеймс Ставридис в социалните медии. „Мразя да виждам нещо изведено от експлоатация, когато сме толкова далече зад Китай по общия брой кораби.“

Контрааргументите са, че САЩ трябва да съсредоточат вниманието си върху системи за извеждане, които са оцелели в битка на 21-ви век срещу способен противник, дори ако това изисква трудни решения.

Ставридис каза, че най-малкото САЩ трябва да го продадат на партньорска флота, което е нещо, което флотът е искал да направи с нежеланата крайбрежна битка Кораби.

В изявление относно извеждането от експлоатация на около 4000-тонния Sioux City флотът каза, че корабът ще бъде поставен в „статут на разпореждане за чуждестранна военна продажба“ и че неговият екипаж ще получи нови задачи.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР