Военните проговориха за спасителната операция на парапланериста, който се заби

...
Военните проговориха за спасителната операция на парапланериста, който се заби
Коментари Харесай

Военните проговориха за парапланериста. На косъм от втора трагедия

Военните проговориха за избавителната интервенция на парапланериста, който се заби в метеостанцията на връх Мусала. За злощастие, мъжът бе толкоз тежко потърпевш, че макар бързата реакция на военните, които изпратиха хеликоптер за него, той не оцеля. Издъхна напът за болничното заведение в Пловдив.

Лошите условия на върха обаче сложили на тестване уменията на екипажа и положението на машината. На косъм се е разминала втора покруса – единствено майсторското пилотиране, кацане и ръководство на водача избавили екипажа.
-->
Ето какво оповестяват от Военновъздушни сили във връзка акцията: 

" Днес, 08.01.2023 година, по искане на шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – основен комисар Александър Джартов и след позволение от началника на защитата – адмирал Емил Ефтимов, вертолет AS 532 AL „ Cougar “ от състава на 24 авиационна база се включи в избавителна интервенция по превозване на потърпевш в региона на МТО станция на връх Мусала парапланерист.

Веднага след приемане на първичната информация и евентуалната нужда от потребление на вертолет на Военновъздушните сили, бяха задействани дежурните в 24 авиационна база. Направен бе план на салдото и тежестта, отчитайки огромната надморска височина, което наложи навреме съкращаване на горивото на дежурния вертолет. Така вертолетът бе подготвен за политане незабавно щом пристигна сигналът за пускане на избавителната интервенция. Машината, с екипаж:

Командир – майор Марин Тасков;

Втори водач – полковник Димитър Павлов;

Бордни инженери – капитан Божидар Славчев и старши лейтенант Христо Бикяров;

И спасители – старши сержант Стоян Колев и сержант Георги Филипов излетя към региона на връх Мусала в 15:15 часа.

Изпълнението на задания по търсене и избавяне на потърпевши в планината изисква редица персонални и професионални качества от участващите водачи и авиационни експерти. Конкретната задача се характеризираше, с изключение на с огромна надморска височина, и с съществуването на мощни пориви напразно и турбуленция.

Тези условия сложиха на тестване професионализма на екипажа и техническите благоприятни условия на вертолета.

Поради извънредно тежкото положение на потърпевшия и за редуциране времето за здравна евакуация, командирът на екипажа взе решение за работа посредством кацане, а не със зависване. Релефът на терена не разреши обикновено кацане, а опиране единствено на две точки – носово и дясно главно колело.

Пострадалият бе качен на борда на вертолета и превозен в 16:25 часа до УМБАЛ „ Свети Георги ” – гр. Пловдив. Тъй като болничното заведение не разполага с оборудвана площадка за кацане, се наложи кацане в региона на паркинга на болничното заведение. Благодарение на отличната организация и координиране на дейностите сред институциите там изчакваше кола за спешна помощ и медицински екипи.

Междувременно, чиновници на Министерство на вътрешните работи отделиха спонтанната площадка за кацане и следващо политане на вертолета, с което бе обезпечен животът и здравето на жителите.

В 16:40 часа екипажът се завърна на летище Крумово. "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР