Военните министри на САЩ и Русия влязоха в първата между

...
Военните министри на САЩ и Русия влязоха в първата между
Коментари Харесай

САЩ и Русия проведоха редки разговори и си размениха обвинения за сваления дрон

Военните министри на Съединени американски щати и Русия влязоха в първата сред тях директна борба след началото на войната в Украйна, като си размениха взаимно обвинявания във връзка.

Най-високопоставеният военачалник на Вашингтон съобщи, че конфликтът сред съветския аероплан и американския дрон, демонстрира все по-агресивното държание на Москва, до момента в който Русия предизвести Вашингтон, че полетите на дронове наоколо до Крим крият риск от ескалация.

Ден откакто американският летателен обект се разруши над Черно море, министрите на защитата и военните началници на Съединени американски щати и Русия организираха редки телефонни диалози по въпроса, оповестява " Ройтерс ". Те идват на фона на все по-обтегнатите връзки сред двете страни от десетилетия насам поради нашествието.

Министърът на защитата на Москва Сергей Шойгу е споделил на американския си сътрудник Лойд Остин, че полетите на американски безпилотни самолети край крайбрежията на Крим " имат провокативен темперамент " и могат да доведат до " ескалация... в черноморската зона ". Това излиза наяве от изказване на министерството. Крим е украински полуостров, който през 2014 година беше нелегално анексиран от Русия.

В изказването се добавя, че Кремъл " няма интерес от сходно развиване, само че в бъдеще ще реагира пропорционално ", а двете страни би трябвало да " работят с оптималната отговорност ", в това число като разполагат с военни линии за връзка при положение на рецесия.

От своя страна, Остин не показа каквито и да било детайлности за диалога, в това число дали е подлагал на критика съветската реакция. На конференция в Пентагона обаче той още веднъж съобщи, че Съединени американски щати имат намерение да продължат да летят там, където интернационалното право разрешава, и изиска съветските военни самолети да работят по безвреден и професионален метод.

Разговори са извършени и на още едно равнище - военачалник Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, е разговарял с Валерий Герасимов, шеф на Генералния щаб на съветските въоръжени сили.

По данни на Съединени американски щати два съветски изтребителя Су-27 са работили „ неразумно “ по отношение на дрона, а откакто единият е блъснал перката на безпилотния аероплан, се е наложило американските сили да го смъкват Черно море.

Според Русия не е имало конфликт. Дронът се е разрушил, откакто е направил " внезапни маневри ", като " съзнателно и провокативно " е прелетял покрай съветското въздушно пространство. Москва е задействала изтребителите си, с цел да го разпознава.

" Напоследък се следи модел на държание, при който руснаците правят малко по-агресивни дейности ", сподели военачалник Мили, като изясни, че не е ясно дали съветските водачи са възнамерявали да ударят дрона.

По-рано представителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че случаят най-вероятно е несъзнателно деяние от страна на Русия.

Докато сраженията в Източна Украйна не престават, случаят с дрона във вторник е първата известна директна борба сред Съединени американски щати и Русия след нахлуването на Москва в Украйна преди към година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР