Военната операция в Украйна представлява заплаха за пазара на жилища

...
Военната операция в Украйна представлява заплаха за пазара на жилища
Коментари Харесай

Ситуацията в Украйна може да се отрази на пазара на жилища на съседна държава

Военната интервенция в Украйна съставлява опасност за пазара на жилища във Финландия. Само допреди няколко седмици междинният ценови растеж при жилищата в страната беше 2.5%. През януари OP Bank съобщи, че Финландия се приготвя за своя максимален стопански взрив, какъвто не е имала от края на 80-те години на предишния век. Геополитическата неустановеност към този момент се популяризира върху пазара на жилища.

„ Военната интервенция усилва несигурността, като намалява прогнозите направени преди няколко седмици. Покупката на жилище е огромна покупка и значимо решение в живота на всеки човек. Когато несигурността нараства, хората с лекост отсрочват приемането на сходно решение “, споделя икономистът от PTT Pellervo Economic Research Вир Холап.

Мин Куусисто от Danske Bank се придържа към световната визия, а точно, че несигурността намалява готовността на фирмите да влагат. „ Санкциите и контрасанкциите лимитират търговията с Русия, заетостта в някои браншове се сблъсква с проблеми, цените на енергоносителите порастват, а международната стопанска система се забавя. Поскъпването на парцелите ще намали покупателната дарба на финландците “, изяснява специалистът.

„ Забавянето на растежа на стопанската система значи по-умерено повишение на заплатите, което в някои области значи утежняване вероятностите за претовареност и несъмнено косвено въздейства на пазара на жилища “, добавя основният икономист по ипотечно кредитиране на Hypo Юхан Бразерус. Той обаче отбелязва, че всяка неустановеност сега ще окаже краткотрайно въздействие на цените на парцелите. „ Недвижимите парцели са постоянни даже пред отслабването на икономическите вероятности “, добавя той.

През 2021 година цените на жилищата във Финландия се покачиха приблизително с 4%. Пазарът на парцели беше „ парещ “, банките биха върховете по брой на отпуснати ипотечни заеми.

Търсенето на огромни жилища, които са релативно малцина, способства за бързото повишаване. Хората разполагат с повече пари, които са икономисали главно от ваканции. Последните не се осъществиха поради пандемията породена от ковид.

Независимо от това дали Финландия изпитва краткотрайно усложнение на пазара на недвижими парцели, икономисти настояват, че наклонността към урбанизация в страната се резервира, а цените на жилищата в огромните градове ще продължи да пораства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР