Военната групировка Полисарио обяви, че преустановява контактите си с настоящото

...
Военната групировка Полисарио обяви, че преустановява контактите си с настоящото
Коментари Харесай

Военната групировка Полисарио преустановява контактите с правителството в Мадрид

Военната формация Полисарио разгласи, че прекратява контактите си с актуалното испанско държавно управление на Педро Санчес.

Като причина се акцентира взаимната декларация сред Мадрид и Рабат за нормализиране на дипломатическите им връзки и поддръжката на Испания за проекта за автономност на Мароко за Западна Сахара.

Генералният секретариат на Полисарио разгласява изказване, в което се споделя, че решението се взема след поддръжката на държавното управление на Санчес на " противозаконното предложение на мароканския окупатор, който се стреми да легитимира анексирането на териториите на Западна Сахара със мощ и пренебрегвайки неотменимите права на сахарави на самоопределение и самостоятелност ".

Припомня се, че „ испанската страна има отговорности както пред народа на Сахарави, по този начин и пред Организация на обединените нации като администрираща мощ на територията “.

Според Полисарио разговорът няма да бъде обновен до момента в който държавното управление „ не признае правото на сахарави на самоопределяне и не стартира да зачита интернационално приетите граници на страната “.

Те благодариха на Парламента на Испания за поддръжката, която са получили от останалите политически сили и категоричността с която приканиха Санчес да се върне " към пътя на интернационалната правда ".

От испанското външно министерство настояват, че са разбрали за изказването от медиите, само че съгласно тях „ разговорът е най-хубавият метод за справяне с разликите ".

Това се случва единствено три дни след срещата на Педро Санчес с мароканския крал Мохамед VI в Рабат, само че която бе взето решение за обновяване на положителните връзки сред двете страни, прекратени в продължение на повече от година, поради лекуването на водача на Полисарио Брахим Гали в испанска болница и поради досегашното непризнаване на правата на Мароко над Западна Сахара.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР