Шест са сигурните формации в следващото Народно събрание. Към момента

...
Шест са сигурните формации в следващото Народно събрание. Към момента
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ остава лидер с двуцифрена преднина, три партии в люта битка за второто място

Шест са сигурните обединения в идващото Народно заседание. Към момента ГЕРБ остава водач с двуцифрена преднина и желана от 26.5% от гласуващите. Все още няма изясненост кой ще се класира на второто, третото и четвъртото място в изборната борба.

Това демонстрира изследване на " Тренд " по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и " 24 часа ", отдадено на електоралните настройки на българите преди изборите за Народно заседание и Европейски парламент. Изследването е осъществено в интервала сред 29 май и 4 юни 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1007 души на възраст 18+. 

Избирателната интензивност на идните предварителни парламентарни избори няма да се разграничава значително от тази на последния избор за Народно заседание. 48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас.

Това прави предстояща интензивност за парламентарните избори сред 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях интензивността ще бъде сред 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

Предизборната акция не внесе сериозна динамичност в електоралните настройки и не съумя да реши главната конспирация на идните избори – борбата за второто и третото място, се споделя в изследването на " Тренд ".

ГЕРБ резервира лидерската си позиция с 26.5% измежду гласуващите. За второто място се борят Продължаваме промяната-Демократична България (15.3%), Възраждане (15.1%) и Движение за права и свободи (14.9%). Разликите са в границите на статистическата неточност и подредбата на изборите би могла да е друга. Българска социалистическа партия резервира петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а " ИТН " ги приближава с 5.9% от деклариралите, че ще гласоподават на идните парламентарни избори.

Близо до парламентарната преграда и с късмет за парламентарно посланичество остава Солидарна България (3.4%). Синя България получава поддръжката на 2.1% от гласуващите. След тях се подреждат Вътрешна македонска революционна организация (1.4%), Левицата (1.3%) и Български напредък (1.1%).

Опцията " Не поддържам никого " събира 4.4%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

Не отчитаме сериозна динамичност сред поддръжката за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Въпреки това, заради пренебрежителната отдалеченост сред втория, третия и четвъртия, не можем да изключваме друга класификация при вота за Народно заседание и този за Европейски парламент Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а Българска социалистическа партия ще се показа с близо половин % по-слабо на тях. 

Данните са от изследване на " Тренд ", направено по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и " 24 часа " в интервала сред 29 май и 4 юни 2024, посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице ", измежду 1003 души на възраст над 18 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР