КНСБ предвижда средната заплата да достигне над 3000 лева, а

...
КНСБ предвижда средната заплата да достигне над 3000 лева, а
Коментари Харесай

3000 лева средна заплата в България от 2027 година, прогнозира КНСБ

КНСБ планува междинната заплата да доближи над 3000 лв., а минималната - 1500 лв. до 2027 година

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) приканва за доста нарастване на минималната работна заплата и преразглеждане на политиката по доходите. Това стана ясно по време на полемика, проведена от КНСБ с присъединяване на съществени политически партии.

Минималната заплата да се тества през заплатата за прехрана

Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ, акцентира нуждата от съответна минимална работна заплата, която да отразява действителните потребности на хората. Той предложи минималната заплата да се тества през заплатата за прехрана, идея, която неотдавна получи интернационално самопризнание от Международната организация на труда (МОТ), съобщи Дунав мост.

Амбициозни цели за растеж на приходите

КНСБ представи своя меморандум за социално-икономическо развиване, в който се планува междинната заплата да доближи над 3000 лв., а минималната - 1500 лв. до 2027 година. Тези цели са свързани с упованията за растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) до над 230 милиарда лв..

Необходимост от по-голямо преразпределение

Костов посочи, че България би трябвало да усили обществените разноски, с цел да доближи равнищата на западноевропейските страни. Той също по този начин акцентира нуждата от преразпределение на средствата в бюджета, като се отделят повече средства за опазване на здравето и обществени услуги.

Призив за бързо транспониране на европейски наставления

КНСБ призова политическите партии да ускорят транспонирането на европейските наставления за съответни минимални работни заплати, поощряване на груповото трудово договаряне и равното възнаграждение на половете.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР