Водолаз откри десетки хиляди древни бронзови монети край бреговете на

...
Водолаз откри десетки хиляди древни бронзови монети край бреговете на
Коментари Харесай

Откриха огромно древно съкровище в морето

Водолаз откри десетки хиляди антични бронзови монети край крайбрежията на Сардиния, заяви Българска телеграфна агенция.

От Министерството на културата на Италия споделиха, че мъжът е съобщил за находката, след което са били изпратени водолази, работещи за отделите за отбрана на изкуството и за подводна археология към ведомството.

Монетите, датиращи от първата половина на IV в., са открити в морска трева, близо до североизточния бряг на средиземноморския остров. Не се оповестява по кое време тъкмо за първи път е видяна находката, намираща се близо до град Арцакена.

Все още не е открито тъкмо какъв брой монети са извадени, защото се сортират. В изказване на ведомството се показва, че са най-малко към 30 000, а евентуално и 50 000 предвид на общото им тегло.

" Всички монети са в чудесно положение и извънредно добре непокътнати ", обявиха от министерството. Четливи са надписите и на дребното развалени монети, допълват оттова.

" Съкровището, открито във водите край Арцакена, съставлява едно от най-важните открития на монети " през последните години ", съобщи Луиджи Ла Рока, чиновник на археологическия отдел на музея в Сардиния.

Той прибавя в известието, че находката е " още едно доказателство за благосъстоянието и смисъла на археологическото завещание, което морското дъно на нашите морета, прекосявано от хора и артикули от най-древните столетия, към момента пази и съхранява ".

Монетите са открити главно в необятна пясъчна зона сред подводната морска трева и плажа. Като се има поради местоположението и формата на морското дъно, наоколо може да има остатъци от потопен транспортен съд, допускат от Министерството на културата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР