СподелиАктивното слънчево петно ​​AR3654 произведе най-силното си изригване досега –

...
СподелиАктивното слънчево петно ​​AR3654 произведе най-силното си изригване досега –
Коментари Харесай

Магнитна буря ни удря по Великден!

Сподели
Активното слънчево леке ​​AR3654 създаде най-силното си изригване до момента – изригване от клас X. Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА записва рисковата ултравиолетова мълния, оповестява Meteо Balkans.

Към 23:40UTC на 30 април астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали мощно изригване на Слънцето с огромна активност в рентгеновия диапазон от слънчевото леке AR3654, с късовълново радиозатъмнение над Тихия океан.

Очаква се магнитната стихия да удари Земята на 4-5 май. За в този момент прогнозите са за слаба по-сила геомагнитна стихия, само че астрономите предизвестяват, че е допустимо тя да се усили до G3 клас.

Астрономите предизвестяват, че въпросното изригване, ще окаже въздействие на навигационната система в някой региони по света.
Как да се подготвим за магнитните стихии?
Подготовката за магнитни стихии е значима, изключително за тези, които зависят от технологиите за връзка и навигация. Сателитните оператори и фирмите за връзки следва да имат проекти за незабавна реакция при положение на магнитни стихии, като да вземем за пример краткотрайно изключване на сензитивните системи. Гражданите могат да се приготвят, като имат ресурси от нужни материали и информация за незабавни обстановки.
 Какви са последствията за Земята?
Магнитните стихии могат да причинят разнообразни проблеми на Земята. Те могат да доведат до спирания или повреди в спътниците и информационните системи, както и до нараснала радиационна експозиция за астронавтите в космоса. Освен това магнитните стихии могат да влошат работата на електропреносните мрежи и да причинят спирания в електрозахранването.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР