Водната стихия не подмина и Северозападна България, информира bTV.В град

...
Водната стихия не подмина и Северозападна България, информира bTV.В град
Коментари Харесай

Цял квартал в град Роман е залят от вода

Водната буря не подмина и Северозападна България, осведоми bTV.

В град Роман е оповестено отчасти бедствено състояние. Цял квартал в град Роман - " Карашки " е под вода. Няма потърпевши, само че има доста нанесени вреди. Според хората приливна вълна е заляла улиците на града тази заран.

Река Малки Искър е излязла от коритото си и са наводнени къщи и изби. Хората са евакуирани от домовете си, оповестено е бедствено състояние.

Живеещите в квартал " Карашки " се притесняват, че е изпускан язовир. Според шефа на пожарната основен комисар Николай Николов това не е правилно. Причина е огромното количество дъжд.

Остава частичното бедствено състояние в община Садово. Скъсаната дига на река Чая в региона на Катуница наводни аграрни площи и общински път. От петък сутринта се работи по укрепването на дигата, заяви БНР.

Реката последователно се отдръпва в коритото си. Екипи на Напоителни системи и външна компания с техника работят по единия от развалените сектори. Укрепването ще продължи през целия ден и на този стадий бедственото състояние няма да се анулира, сподели кметът на община Садово Димитър Здравков.
По думите му, хиляди декари обработваема повърхност край Катуница и Садово са потърпевши от разлива на реката, а вредите за земеделските производители, множеството от които нямат застраховки, са съществени.

Заради свлачището от вчерашния ден на пътя към асеновградските села Лясково, Добралък и Яврово има отчасти бедствено състояние за село Лясково и за Асенова цитадела.

Увреденият пътен сектор е сигнализиран. Движението е в едното платно. Забранено е прекосяването на камиони. От АПИ поучават водачите да са деликатни.

На територията на община Асеновград равнището на река Чая е спаднало и няма регистрирани нарушавания на речното корито, сподели зам.-кметът Петър Бояджиев. По думите му ситуацията е спокойна.

Община Етрополе разгласи бедствено състояние. Две възрастни дами от селата Лъга и Лопян, община Етрополе, са евакуирани поради наводняване. Продължава непрекъснатото наблюдаване на равнищата на язовирите и реките на територията на София.

Продължава възобновяване на вредите от наводнението в община Чепеларе, която от през вчерашния ден е в бедствено състояние поради излизането на река Чая от коритото.

Една от къщите по коритото на река Чая е застрашена. Спасители вършат диги, с цел да не падне къщата. " В същото време в селата - от Зорница сутринта ми се обадиха в 8.30 часа - отново за свлачище, и към този момент чакаме в Забърдо да разрушим скалата. Имаме спукан тръбопровод, горна зона нямат вода. Екип на ВиК са отишли да отстраняват повреди за вода. Река Чая се успокои ", сподели кметът на общината Славка Чакърова.

Отмениха бедственото състояние в Смолян. Фирми, доброволци и военни вземат участие в работата по възобновяване вредите от наводнението.

Очаква се да бъде анулирано частичното бедствено състояние в Ивайловград. Днес комисия ще разказва нанесените материални вреди след изобилните превалявания.

Оранжев код за интензивни превалявания и тук-там гръмотевични стихии е разгласен София, София област, Монтана, Враца, Ловеч, и Пазарджик. По-ниска степен е оповестена за Югозападна и Североизточна България, където кодът е жълт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР