Водещите централни банки се готвят да отхвърлят прогнозите на инвеститорите

...
Водещите централни банки се готвят да отхвърлят прогнозите на инвеститорите
Коментари Харесай

Все повече експерти искат намаляване на лихвите. Централните банки смятат друго

Водещите централни банки се готвят да отхвърлят прогнозите на вложителите за това какъв брой бързо ще паднат лихвените проценти, защото се срещат за финален път тази година на фона на мощни цифри на заетостта. Инвеститорите залагат, че централните банкери в Съединени американски щати, еврозоната и Англия ще стартират да разхлабват паричната политика при започване на новата година, подхранвайки облекчение на финансовите условия за бизнеса, защото те се концентрират върху спадащите показания на общата инфлация.

Но тези упования ще бъдат тествани през идващите дни на срещи на Федералния запас на Съединени американски щати, Европейската централна банка и Централната банка на Англия, като и трите алармираха, че желаят по-ясни доказателства за отслабването на пазарите на труда, преди да понижат лихвите.

В последно време централните банкери получават обвинявания, че реагират прекомерно постепенно на знаците, че инфлационната рецесия отшумява. Това се случва по-малко от две години откакто бяха подложени на критика, че отговорът на най-бруталния скок на цените за едно потомство е пристигнал прекомерно късно.

Реклама
Някои политици към този момент предизвестяват, че като чакат прекомерно дълго, с цел да понижат разноските по заеми, централните банки могат да навредят на отслабващите стопански системи. Експерти показват обстоятелството, че еврозоната е в застой през цялата година, като също така задлъжнелите стопански системи също са сложени в затруднена обстановка.

Европейската централна банка (ЕЦБ) беше изведена в челните редици на този спор, откакто инфлацията в еврозоната спадна до 2.4%, което е най-ниското й равнище от юли 2021 година По този метод растежът на цените се доближава извънредно покрай задачата на банката от 2%. Подобни диспути се зараждат в Съединени американски щати и Англия, макар че базовата инфлация там към момента не е намаляла толкоз, колкото в еврозоната. ниско.

" Въпросът е коя от огромните централни банки е изложена на риск да допусне политическа неточност тук и за мен най-вероятно това е ЕЦБ, тъй като инфлацията ще спадне бързо ", сподели пред Financial Times Инес Макфи, основен световен икономист в Oxford Economics. " Те имат всички тласъци да приказват жестоко, само че дейностите ще би трябвало да се трансформират ", добави той.

Инвеститорите реагираха на данните за инфлацията в еврозоната, като изместиха своите залози за това какъв брой скоро ЕЦБ ще стартира да понижава лихвените проценти. Голяма част от тях чакат това да се случи през първата половина на идната година.
Реклама
Дирк Шумахер, някогашен икономист от ЕЦБ, работещ за френската банка Natixis, счита, че инфлацията в еврозоната е напът да доближи 2% до идната пролет. Но страхът на политиците от подценяване на инфлацията още веднъж значи, че " ще отнеме малко повече време, с цел да се реализира задоволителен консенсус в управителния съвет за редуциране ". Той предвижда, че ЕЦБ ще понижи лихвите през юни и по-късно ще продължи с намаляване с четвърт пункт на всяка среща през идната година. Работата не е завършила Голяма част от анализаторите и специалистите обаче предизвестяват, че работата по достигането на задачата от 2% не е приключена. Това се дължи на вярването че достигането на инфлация под 3% е доста по-лесно, в сравнение с достигането на задачата от 2%.

Шефът на централната банка на Германия Йоахим Нагел съобщи пред локалните медии, че " окуражаващият " спад на инфлацията от предишния месец не е задоволителен, с цел да изключи опцията разноските по заеми да се покачат още повече. Той също по този начин предизвести, че е " прекомерно рано даже да се мисли за допустимо понижаване на главните лихвени проценти ".

Този мотив получи поддръжка от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) неотдавна, откакто основният икономист Клеър Ломбардели твърди, че ЕЦБ и Bank of England няма да са в положение да облекчат разноските по заеми до 2025 година

Централните банкери също са наясно, че на фона на закъснение на търсенето възходяща безработица и продължаващи усложнения за притежателите на ипотечни заеми ще подхранят политическия напън за понижаване на лихвите. Това е изключително правилно, като се има поради, че Обединеното кралство се насочва към евентуално изборна година. Хю Пил, основен икономист на BoE, сподели пред Financial Times предишния месец, че предизвикването за политиците е да се подсигурява, че има задоволително " неизменност " в поддържането на затегната парична политика във време, когато ще има " доста напън в лицето на по-слабата претовареност и напредък на интензивността и намаляващата обща инфлация, с цел да разгласи победа и продължа напред ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР