Водещ: Статистиката за заболеваемостта с КОВИД-19 у нас вече половин

...
Водещ: Статистиката за заболеваемостта с КОВИД-19 у нас вече половин
Коментари Харесай

В София заработи първия координационен център за контактни от коронавирус

Водещ: Статистиката за заболеваемостта с КОВИД-19 у нас към този момент половин година е част от всекидневието ни. По данни на Единния информативен портал към среднощ инфектираните с ковид за миналото денонощие са 158 души при направени близо 7000 PCR теста. В интензивно поделение са признати към 60 души, излекуваните са 175, умрелите са 10 души. Междувременно проработи и координационен център за триаж на пациенти със подозрение за КОВИД-19, който е към Инфекциозна болница в столицата. Това ще разясняваме в този момент и с нашия събеседник доктор Бойко Пенков - заместник-министър на опазването на здравето. Да тръгнем първо от новината за този координационен център. От няколко дни действа то в София. Каква е оценката, която давате за нуждата му и прави ли си работата?

Бойко Пенков: Той беше нещо нужно и значимо да получат столичани, освен столичани, това са хората и жителите на София-област. Тъй като имаше сигнали, че се получават разкарване на хора и така нататък, къде има свободни кревати, къде няма. Вече този координационен център това нещо най-малко завършва. И тогава, когато човек има потребност от незабавна консултация за преценка би трябвало ли да бъде в болница или в интензивно лекуване, когато е суспектен за КОВИД-19, мисля че нещата ще вървят все по-добре.

Водещ: Как става връзката сред пациенти, лекари, контактът с координационния център за триаж на пациенти?

Бойко Пенков: Това, което сега стартирахме са включени всички екипи и Центъра за незабавна здравна помощ на столицата и региона. Когато човек се обади на 112 и по преценка, че се нуждае от незабавна консултация и оценка на неговото положение, наш екип отива, обажда се в координационен център, където имат връзка екипите РКЦ-то и центъра, обажда се, там го чака екип от доктор, сестра и специалист-инфекционист, който е на работа в самата Инфекциозна болница, набор от нужните проучвания и съвещания, насочва за хоспитализация или се приема на място незабавно. Когато е по-лек или приблизително тежък. Или се насочва към интензивно поделение, когато има такава потребност. Примерно, да кажем досега за тези няколко дни колите за спешна помощ в София са завели за преценка 31 индивида за този център, нощес са били трима. Като тези хора 11 са били признати в болница, един от тях е ориентиран незабавно и признат в интензивно поделение.

Водещ: Трябва ли такива центрове да има съгласно вас и в другите регионални градове? Защото евентуално и там има проблем с това по какъв начин се координира, когато има подозрение за КОВИД-19.
Бойко Пенков:
Не. Това е характерно, защото примерно става дума за Добрич, Силистра, Видин, Монтана и така нататък ние имаме едни огромни лечебни заведения, които са гръбнакът, на които разчитаме и няма чак такава палитра от лечебни заведения, които са включени в борбата със болестта, а тук тъй като имаме много лечебни заведения и имаме висок, хората би трябвало да бъдат оценени и вярно разпределени, което е най-хубавото място, където да бъдат лекувани. Така че примерно да кажем леглата в София, общо вероятните кревати са близо 300 и те не са на едно място и би трябвало да се даде информация къде има подобаващ екип и хора, които въпреки всичко се правят оценка и съпътстващите болести на индивида. Така че да може да бъдат оптимално потребни на него.


Водещ: Ето, споменахте какъв брой е броят на леглата, където могат да бъдат настанявани в столицата и региона, доколкото разбирам, пациентите с КОВИД-19. За миналото денонощие още веднъж в София са множеството болни с коронавирусна зараза. Има ли възможност да се сътвори проблем с легловата база във връзка с лекуването в интензивни отделения за София съответно?
Бойко Пенков: Засега от всичките кревати, които са избрани, са дейни за лекуване на КОВИД, заетите кревати са единствено една трета от тях, като от интензивните кревати пък единствено 25%, близо четвърт са заети. Така че има капацитет, има свободни кревати, не дай Боже да се постанова да ги запълваме.


Водещ: Предвид настъпването на есента и риска засичането на другите респираторни инфекции с КОВИД-19, изключително за хората с хронични болести, несъмнено това е рисково, каква тактика ще предприеме Министерство на здравеопазването, тъй че да подсигурява достъпът до опазване на здравето при едно превишаване на допустимия брой болни?
Бойко Пенков: Ние доста разчитаме първо на предварителната защита и на запазване на хората от това, в случай че може по някакъв метод да се предпазиш от това заболяване посредством ваксина, профилактика и доста разчитаме и чакаме на това общоевропейско съглашение на доставката към 2 милиона и 300 хиляди броя ваксини, с цел да може всички уязвими групи хора, това са освен болните хора и хронично болните, това са и медиците, служители на реда, пожарникари, които по през целия ден работят и са на първа линия, да могат да бъдат имунизирани, с цел да в случай че може да се избегне болестта, да се избегне. Ако инцидентно отново се болести човек, да го кара най-малко по-леко. Това е най-важното, което се прави. Другото, което е сега се прави отново по този начин общностна доставка на страните членки на Европейски Съюз за лекарството ремдесивир. Вие знаете за него и това, че прилагайки го в средно-тежки и в по-тежки случаи, редуцира хода на заболяването с към 4-5 дни. Да се надяваме сега и по-лесно да минава самото заболяване. Вече са разпределени такива количества към РЗИ и към лечебните заведения за лекуване, чакаме още доставки, с цел да може да имаме безусловно наличия за всеки човек, който има потребности.


Водещ: Какви са доставките за страната, които чакате като цяло, в границите на разпределението в Европейски Съюз?
Бойко Пенков: Това е въпрос, това е процентно цяло от общата доставка на съюза във връзка със заболеваемостта в страната, тя се мени. Другото, което е то е във опцията /.../ примерно ние имаме лекарство за 2000 индивида, то се мени във времето според от индустриалните мощности на компанията, която създава това лекарство и задоволява международния пазар.


Водещ: Достъпът до него какъв ще бъде, може ли да бъде закупен или ще има обществени групи, които ще го получават?
Бойко Пенков: Получават го непосредствено нашите лечебни заведения, в смисъл не се предлага за амбулаторно лекуване или за безсимптомни заболели няма никакъв смисъл. То е на строги показания единствено за хора, които имат потребност от О2.


Водещ: Паралелно с това очаквате ли да има дефицит на противогрипни препарати? Става дума за слагането на ваксини против грип, тъй че да се укрепи като цяло имунитета на хората в рискови групи?
Бойко Пенков: Ние наблюдавахме това, което се случи предходната година, действително някъде тъй като това е непринуден акт да предпазиш себе си от това да се разболееш от грип, някъде към 230 хиляди индивида на свободна продажба и това, което беше програмата на Министерството се възползваха от тази опция. Тази година сме създали всичко допустимо да повишим броя на имунизациите, които ще дойдат в България по програмата на Министерство на здравеопазването. И настрана сме разговаряли с сътрудниците от Здравен надзор са договорили с фирмите да има още опция хората да си закупят такива препарати от аптеки. Надявам се някъде от най-малко, в смисъл да се надявам, че ще се получат към 330 хиляди ваксини ще бъдат налични, с цел да могат хората да се възползват от тях.


Водещ: Кога се чакат първите доставки?
Бойко Пенков: Вече разбрах, че има на свободна продажба в аптеките, чакаме всеки миг да бъдат и по държавна поръчка имунизациите, които да бъдат разпределени на общопактикуващите лекари. Знаете също по този начин, че повишихме цената на възнаграждение на общопрактикуващите лекари за слагане на ваксина за наложителните имунизации. Те станаха към този момент 7 лева на апликация, с цел да може да бъдат стимулирани сътрудниците.

Водещ: Ето, споменахте и за това, по тази причина желая да ви попитам за финансовото измерение на КОВИД-19 пандемията, в това число с влезлия в действие анекс към Рамковия контракт на Здравната каса с повече пари за болничното лекуване по клинични пътеки за КОВИД-19, ще издържи ли финансово системата, имайки поради и това, което всички се опасяваме, че се задава наесен?
Бойко Пенков: Поне, това което сме създали като разбор сега и това, което сме записали в Рамковия контракт, това са премислени нараствания на опциите на настоящия бюджет за тази година без да се нарушава бюджетната рамка. Много значимо е да кажа, че държавното управление взе едно решение, в което подсигурява, че в случай че събираемостта от здравноосигурителни вноски спадне заради стопански аргументи и така нататък, държавното управление ще компенсира този дефицит с перо от бюджета. Така че бюджетът на Касата за тази година е обезпечен като приходна част, а всеки месец ще проучваме какво е потреблението на услуги и в случай че се наложи в даден миг, в случай че нещата станат в смисъл трансферират нашите предвиждания, тогава отново ще имаме промяна на цените.


Водещ: Срещу разпределението на средствата с този анекс се оповестиха медицинските сестри. Техният митинг продължава, палатките са там, въпреки че другите бяха вдигнати. Ще търсите ли разговор с медицинските сестри?
Бойко Пенков: Ние сме в разговор с тях целогодишно. Проблемът е, че те се разграничават настояванията, по този начин наречената публична организация на Специалистите по здравни грижи, след разговор с тях, те си имат своето място да вземат участие във всички конгреси, които се организират. Докато друга част от нашите колежки са създали профсъюз и тяхното място на договаряния е не в Рамковия контракт, качество на услугите и така нататък, а като профсъюз, както всяка една такава организация би трябвало да вземат участие в договарянето на работни заплати /.../.


Водещ: Все отново би трябвало да се търси като цяло консенсус.
Бойко Пенков: Да, по този начин е, само че те разнообразни цели са си сложили и разговор непрестанно има и по двата въпроса.


Водещ: И на финала да ви попитам за началото на новата образователна година. Присъствено с евентуално опция деца, които проявят в учебно заведение признаци да бъдат поставяни в изолатор. Вие подкрепяте ли една такава концепция и виждате ли риск в присъственото начало на образователната година?

Бойко Пенков: Винаги има риск изрично, когато се събират доста хора на едно място. Знаете, че това е метод на предаване на самата зараза. Така бяха и нашите рекомендации, в случай че могат да бъдат лимитирани класовете в рамките до 15-16-17 индивида присъствено образование, стига самите бази да разрешават сходен вид решения. Хубаво е въпреки всичко децата да се видят, някак си ми се коства и като, аз единствено да се похваля, че съм и дядо и следя моите внуци. В първи, втори клас някак си е мъчно да го научиш да написа отдалечено, по този начин ми се коства. Колкото и сили да се поставят в тази посока, директната връзка сред учителя, преподавателя и дечицата, и общественото другарство е нещо доста значимо. И би трябвало доста добре да бъде преценен и рискът да се вземат всички противоепидемични ограничения, да се стараят да бъдат водени и убеждавани постоянно да мият ръцете си.


Водещ: За страдание на доста места в учебните заведения няма топла вода, няма сапун.

Бойко Пенков: Това за жалост сте права, по този начин е. Поне тогава да се купят задоволително количества дезинфектанти във всяко междучасие и след него, по този начин да се почиства.

Водещ: Може да бъде почерпен и образеца от учебни заведения в Европейски Съюз, където образователната година към този момент стартира. По отношение на изолаторите мнения на психолози имаше и такива, че това е пагубно за душeвността на едно дете да бъде сложено в изолатор.


Бойко Пенков: Самата дума изолатор и изолираност, това значи нещо изключително рисково и в смисъл има такива стаи в лечебните заведения за изолираност, те са за изключително рискови инфекции, примерно да кажем човек болен от ебола или нещо такова разбирам, само че въпреки всичко....

Водещ: Според вас не е належащо в учебните заведения да има такива пространства?


Бойко Пенков: ...да, не трябва да се прекалява с това.

Водещ: Благодаря ви за това изявление. Надявам се, че сме били потребни за нашите слушатели. Д-р Бойко Пенков, заместник-министър на опазването на здравето с коментар за настоящите данни за КОВИД-19 за денонощието.

БНР, „ Преди всички "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР