Vodafone Group се съгласи да продаде испанския си бизнес на

...
Vodafone Group се съгласи да продаде испанския си бизнес на
Коментари Харесай

Vodafone продава испанския си бизнес на Zegona за до 5 млрд. евро

Vodafone Group се съгласи да продаде испанския си бизнес на Zegona Communications в договорка за 5 милиарда евро, в това число дълга, оповестява Financial Times. За да финансира придобиването, Zegona е набрала дълг в размер на 4.2 милиарда евро и револвиращ заем в размер на 500 млн. евро, се споделя в изказване на компанията. Vodafone ще даде финансиране в размер на 900 млн. евро посредством капиталово сдружение, което ще закупи нови акции на Zegona.

Vodafone се пробва да реализира договорка в Испания от към две години. Предишният основен изпълнителен шеф на основаната във Англия компания Ник Рийд съобщи, че пазарът се нуждае от консолидация, само че в последна сметка остана настрани, защото съперниците му се съгласиха да се слеят. След години на понижаване на приходите, заместничката на Рийд, Маргерита Дела Валие, намали звеното до по този начин наречения " клъстер " от по-малки европейски предприятия на Vodafone и го подложи на стратегически обзор.

Vodafone, третият по величина оператор в Испания, също по този начин ще даде на Zegona правото да употребява марката му за 10 години, се споделя в изказването на Zegona, написа Bloomberg.
Реклама
Базираната в Лондон Zegona към този момент изигра основна роля в консолидацията на бранша в Испания. Основана през 2015 година и ръководена от някогашния изпълнителен шеф на Virgin Media Еймън О`Хеър, компанията купи и продаде испанския оператор Euskaltel на Masmovil Ibercom - договорка, която докара до понижаване на броя на играчите на пазара от пет на четири.

Инвеститорите чакат фирмите на мощно конкурентния пазар да се обединят, което ще усъвършенства вероятностите пред телекомуникационната промишленост. Френският оператор Orange чака регулаторните органи да одобрят комбинацията му с Masmovil - договорка, която в допълнение ще консолидира пазара до трима огромни играчи.

Пазарният водач Telefonica притегли вложения от Saudi Telecom, подкрепян от държавния капиталов фонд, а испанското държавно управление съобщи във вторник, че също обмисля да придобие дял. Telefonica се е обърнала и към Vodafone за евентуална договорка, включваща широколентови интернет мрежи в Испания.
Свързани публикации Германия се готви да забрани присъединяване на Huawei и ZTE в 5G мрежите 31 юли 2023, 08:10 United Group продава телеком кулите си в България, Хърватия и Словения за 1.22 милиарда евро* 21 април 2023, 15:06 Германия обмисля да забрани съоръжение на Huawei за 5G 9 март 2023, 09:07 Vodafone договаря за обединение с Three UK 5 октомври 2022, 09:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР