Вода бликна от новия водопровод за Перник при тестването на

...
Вода бликна от новия водопровод за Перник при тестването на
Коментари Харесай

Новият водопровод за Перник се спука при тестването

Вода бликна от новия тръбопровод за Перник при тестването на оборудването. Пробивът е станал в региона след пернишкото село Големо Бучино в посока към София.

При пробното стартиране на водата се е разхлабила една от връзките по оборудването. Работи се по отстраняването на казуса, оповестиха от регионалната администрация в Перник. Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир „ Бели Искър” е с дължина 13 км. Над 2100 са връзките сред тръбите.

Според локалната медия zaPernik.com. тръбата за новия тръбопровод, по който би трябвало да потече вода от бент. "Бели Искър " към Перник, се е спукала и е бликнала като гейзер. Това се е случило в региона на Голямо Бучино, а повредата се вижда от автомагистрала „ Струма “. Клипове в обществените мрежи демонстрираха размера на повредата.

Фалстартът на новото оборудване е станал по време на тестването му. Инцидентът се е случил на пробното стартиране на водата за Перник. При тестово стартиране на софийската вода към Перник, тръбата гръмнала.

Изпробването на водопровода и оборудванията към него е почнало още в неделя. Тестването е поетапно. Очаква се до края на седмицата водопроводът да бъде пуснат в употреба.

Няколко часа след случая незабавно стартира ремонтът на избилия в региона на Голямо Бучино нов тръбопровод от Софиия към Перник. На място са служащи, които отстраняват повредата. Очаква се до два-три дни водата да бъде пусната и да потече по чешмите на перничани.

Съоръжението, за което страната отпусна 30 млн. лв., се строи откакто стана ясно, че язовир "Студена " е източен, а Перник се оказа на нечовечен воденрежим. Тогава държавното управление реши да построи нов тръбопровод, с който да се докара вода от бент. "Бели искър ", с цел да може язовирът да стартира да се цялостни по-бързо и перничани да имат вода през целия ден, а режимът да остане единствено нощем. Кабинетът си даде период за това до 30-45 дни. Срокът изтече в първата седмица на м. март.

Към момента публично не е ясно какъв брой време ще отнеме ремонтът на новия тръбопровод.

Както стана ясно през днешния ден, от ВиК Перник са пуснали предложение за воден режим, който да бъде в часовия пояс сред 12:00 и 22:00ч., а не както бе в началото в съгласие – перничани да имат вода от 6 часа сутринта. Към момента, перничани могат да чакат вода от обяд до 22 часа. Обещанията са, че след окончателното стартиране на вода през новия тръбопровод, режимът ще стане по-облекчен. Когато се пусне софийската тръба се чака да бъде повишен часовия диапазон, в който перничани да имат вода.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР