Внесеното от кмета Стефан Радев предложение, касаещо бежанската и хуманитарна

...
Внесеното от кмета Стефан Радев предложение, касаещо бежанската и хуманитарна
Коментари Харесай

Кметът Стефан Радев: Съчувстваме на всички, които понасят ударите от военните действия

Внесеното от кмета Стефан Радев предложение, касаещо бежанската и филантропична рецесия в Украйна бе единомислещо подкрепено по време на днешната изключителна сесия на общинския съвет.

Община Сливен ще даде две обзаведени жилища от фонд „ Резервен “ на бежанци-граждани на Република Украйна или български жители, живеещи там, потърпевши от военните дейности. Жилищата ще се дават за период от три месеца, като всички консумативи по отношение на използването им, ще бъдат за сметка на Общината.

„ Няма човек по света, който да не желае военните дейности да приключат, без значение от аргументите за тази обстановка. Основната тежест поемат хора и от двете страни на границата. Съчувстваме на всички, които понасят ударите “, съобщи по време на сесията кметът Радев.

Втората част на предлагането включва подаяние на средства в размер на 20 хиляди евро в помощ на цивилното население на град Тернопол, Република Украйна. Стефан Радев уточни, че в Община Сливен е постъпило писмо от кмета на побратимения град Тернопол, Република Украйна, с искане за разпределяне на средства в евро, за доставяне на цивилното население, включително и приходящи бежанци от централната и източната част на Украйна. Това са най-вече майки с деца и възрастни хора. Искането е за доставяне с медикаменти, храна, облекла и други артикули от първа нужда.

„ Това е първата директна молба за помощ, която ни е поискана от побратимен град и имам вяра, че в подобен миг би трябвало да действаме. В тази връзка се свързахме с българското посланичество на „ Каритас “, които имат посланичество в Тернопол. Те се ангажираха да придвижат средствата по предопределение, тъй че да бъдат употребявани за филантропични потребности на жителите на Тернопол и пребиваващите там бежанци “, уточни още кметът Радев. В подтекста на огромната бежанска вълна от Украйна, той напомни и за основаната от Общината интернет платформа „ Сливен в помощ на Украйна “, на която могат да се записват доброволци, искащи да оказват помощ на бежанци. Платформата включва и алтернатива и за регистрация на украинци, търсещи връзка с българи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР