Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят

...
Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят
Коментари Харесай

С подвижни урни няма да могат да гласуват всички под карантина


Внесените промени в Закона за изключителното състояние няма да обезпечат опция на карантинираните да вземат участие в изборите, предизвести в изявление за БНР социологът Цветозар Томов, някогашен член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко направления. От една страна поради потенциала на изборната администрация. С преносими урни няма да могат да гласоподават повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласоподават по този метод, в случай че изборите бяха през днешния ден, са 40 000. В предходния пик на пандемията обаче те бяха 150 000, подсети Томов. Ваксинирането на хората от секционните изборни комисии е невероятно, счита още той. Трябва месец след слагането на първата ваксина, с цел да се придобие имунитет. Това значи, че в края на февруари управляващите към този момент би трябвало да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма по какъв начин да се случи. Трудно също ще се намерят искащи, които да вземат участие в мобилни секционни комисии, тъй като това присъединяване ще бъде изключително рисково, акцентира социологът.

Имаше отчетливо отвращение за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше само да обезпечи естествена конюнктура за практикуване на вота. Може би тъй като не се познава този вид гласоподаване, а и може би ръководещите се опасяват от нараснала интензивност на българските гласоподаватели отвън страната, е мнението на Цветозар Томов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР