Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да гарантират

...
Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да гарантират
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Карантинираните няма да могат да гласуват

Внесените промени в Закона за изключителното състояние няма да подсигуряват опцията за присъединяване в изборния развой на поставените под карантина жители. Проблемите ще са няколко.
Това съобщи в ефира на Българското национално радио социологът и някогашен член на Централната изборна комисия Цветозар Томов.

Думите му идват часове, откакто в Народното събрание бяха дефинитивно признати законодателните промени, с които да се дефинират изискванията на идните парламентарни избори, които ще се проведат в изискванията на пандемия.

Томов вижда проблем в потенциала на изборната администрация. Според него с преносими урни ще могат да гласоподават не повече от 20 000 души, а броят на хората би бил двойно по-голям. Според информацията в Единния информативен портал дейните случаи на COVID-19 към днешна дата са 26 448.

Цветозар Томов вижда и различен проблем - имунизирането на членовете на секционните изборни комисии е невероятно. Томов уточни, че е необходим месец след слагане на първата ваксина, с цел да се придобие имунитет.

“Това значи, че в края на февруари управляващите към този момент би трябвало да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма по какъв начин да се случи. Трудно също ще се намерят искащи, които да вземат участие в мобилни секционни комисии, тъй като това присъединяване ще бъде изключително опасно”, счита Томов.

“Имаше отчетливо отвращение за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше само да обезпечи естествена конюнктура за практикуване на вота. Може би тъй като не се познава този вид гласоподаване, а и може би ръководещите се опасяват от нараснала интензивност на българските гласоподаватели отвън страната “, добави той.

А другояче - депутатите одобриха дефинитивно измененията в Закона за изключителното състояние, с които публично се регламентира гласуването с мобилни урни на хората, сложени под изолираност поради COVID-19.

Същото ще важи и за пациентите в лечебните заведения.

Всички обаче ще би трябвало да заяват желанието си да гласоподават авансово и не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се ревизира от РЗИ.

Няма отговор на въпроса какво ще се случи с хората, които ще бъдат сложени под изолираност в събота - ден преди вота на 4 април.

Депутатите взеха решение още, че всяка една секционна изборна комисия може да бъде формирана от най-малко трима членове, без значение дали е в България или чужбина.

Дава се опция и за гласоподаване с изтекла персонална карта.

Парламентът одобри още партиите да могат да организират акции при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Народните представители разпоредиха през днешния ден на здравния министър и основния държавен здравен контрольор да дефинират противоепидемичните правила за изборния развой.

ЦИК по отношение на тези ограничения би трябвало да дефинира организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР