Внесен от “Демократична България законопроект в 48-ото Народно събрание ще

...
Внесен от “Демократична България законопроект в 48-ото Народно събрание ще
Коментари Харесай

“Демократична България” предлага Закон срещу троловете в интернет

Внесен от “Демократична България ” законопроект в 48-ото Народно заседание ще задължи Фейсбук и останалите обществени мрежи да разпознават тролове и да изтриват неистинските профили в предизборна конюнктура.

Министърът на електронното ръководство в предходното държавно управление Божидар Божанов показа в ефира на “Здравей, България ”, че в случай че Фейсбук не изтрие акаунта след приемането на наредбата, платформата ще предстои на сериозна санкция – % от годишния световен оборот. Законът е въз основата на към този момент настоящия Акт за цифрови услуги на Европейския съюз, който изисква повече бистрота и информация от Фейсбук и Twitter.

В спомагателен коментар Божанов акцентира, че законопроектът не упълномощава цензурата на статуси и мнения в обществената мрежа и не дава право на страната и платформите да дефинират кое наличие е истина и кое – не. Предложението включва редица механически ограничения за идентифициране на тролове, които популяризират дезинформация и блокират същински профили. “Водещият принцип е точно опазване на свободата на словото, а не някой да го удави в агитация и да го задуши посредством докладване. Много хора стават жертва на докладване от тролове и наличието им бива сваляно ”, обясни Божанов.

Народният представител от “Демократична България ” посочи, че дефиницията за трол не включва хора, споделящи непопулярни отзиви или влизащи в спорове с други консуматори. “Троловете са неистинен профили, регистрирани от други хора. Най-често няколко тролски профила се ръководят от един човек или даже от една компания в по-мащабни интервенции. Фалшивите профили се развиват във времето, разгласява се наличие от тяхно име. Такива координирани старания най-често са свързани с някоя страна – Русия, да вземем за пример, е много дейна в сходни акции, само че не е единствено тя ”, показа още Божанов. Той изброи и редица знаци, които подсказват дали избран профил е тролски или не – подправени профилни фотоси, потребление на VPN-и за заобикаляне на ограничавания, разминаване сред имената на профилите и имената в браузърите, автоматизирано шерване на наличие, всеобщо присъединение към групи незабавно след регистрация на профила, всеобщо прибавяне на другари, които не са свързани между тях.

Депутатът от Демократична България заключи, че Фейсбук няма интерес подобен законопроект да се одобри в България, тъй като би послужил за образец на други страни-членки и на Европейската комисия. Като министър в предходното държавно управление Божанов постоянно е отправял безответни запитвания към платформата дали ползва някои от изредените ограничения за идентификация на тролове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР