Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента.Тази прогноза направи

...
Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента.Тази прогноза направи
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Възможни са нови предсрочни парламентарни избори наесен

Възможни са нови предварителни парламентарни избори през есента .

Тази прогноза направи пред БНР политологът и академични учител доцент Стойчо Стойчев.

" Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде кадърен да излъчи устойчиво болшинство. И е доста евентуално през есента още веднъж да вървим на парламентарни избори.... 50-ото Народно заседание чакам да е по-фрагментирано - с сред 6 и 8 партии. Може да се образува коалиция с повече субекти в нея, което да докара до по-стабилно болшинство.

Има и възможност да се сътвори паритет сред два съществени блока в Народното събрание, което да не даде опция да се сформира подобен вид болшинство, по тази причина е не дребна вероятността за нови предварителни избори през есента ", посочи той и акцентира, че сме надалеч още от стабилизация на политическата среда:

" До огромна степен тази стабилизация продължава да бъде фантазия, в случай че имаме двублоково разделяне в Народното събрание. Разделението в Народното събрание ще продължи да съществува. То ще бъде въз основата на няколко партии. Трудно е да се каже, че се завръща някакъв тип статукво или, че има стабилизация ".

Доц. Стойчо Стойчев разяснява, че сме в перманентна предизборна акция, тъй като " партиите насочат послания, които да активизират твърдите ядра, агитките, а не да търсят разширение на хората, които ги поддържат въз основата на рационални причини ".

" На купения избор и на клиентелното гласоподаване не може да се противодейства с технологии и санкции. Става, като се преодолее обществената маргинализация в обществото и трайната маргинализация на някои групи, които преди да имат гражданско съзнание и да мислят за гражданските си права, би трябвало да са задоволени техните битови потребности - неща от първа нужда.

Докато има хора, които живеят в трайна мизерия и са според от работодатели на локално ниво - локални дерибеи, лихвари и така нататък, няма по какъв начин да преодолеем, че тези хора ще управляват и гласовете на хората, които са подвластни от тях. Социално-икономически са ограниченията. Допреди 100 година и в Съединени американски щати също се е гласувало извънредно клиентелно.

Проблемът е решен, когато хората стартират да усещат себе си самостоятелни субекти - стопански, житейски и финансово - от локални фактори, тогава никой не може да ги накара да гласоподават по избран метод ", изясни политологът и даде образец, че " българите, които вървят на гурбет в Западна Европа, и са обичайно от Кърджалийския или Благоевградския район, доста по-малко могат да бъдат мобилизирани да гласоподават, както бяха преди 20-ина години. Там и интензивността доста понижа и през последните 2-3 избора Кърджали е може би районът с най-ниската изборна интензивност в България ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР