ВМРО изпрати писмо до СЕМ , в което настояват да

...
ВМРО изпрати писмо до СЕМ , в което настояват да
Коментари Харесай

ВМРО: Не искаме медиите да превеждат македонския

ВМРО изпрати писмо до Съвет за електронни медии, в което упорстват да се приключи практиката в част от българските медии да превеждат македонския език и интервютата на хора от Северна Македония.  Според тях това не е редно, защото     „ македонският “ бил установен от научните среди като районна норма на българския език и сходни практики подривали формалната държавна позиция.

В него те цитират и съответни образци за излъчвания в народен ефир, които популяризират антибългарски позиции и агитация по настоящия проблем с ветото, което България наложи на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз.

 „ Смятаме, че систематичното налагане на сходни тези от български медии е засегнатост за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си еднаквост и не са се пречупили, макар жестоките опити за налагане на непозната етническа и национална идентичност.

Чрез сходни изказвания се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои починали за Освобождението на Македония и националното обединяване на България.

Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани поради българското си съзнание в лагерите на гибелта в Титова Югославия. “,казва те в позицията си.

От Вътрешна македонска революционна организация призовава СЕМ да направи нужното тези практики да бъдат прекъснати, като акцентират, че това не е опит за политически напън от страна на депутатите или Вътрешна македонска революционна организация, както и метод за интервенция в публицистичната политика на медиите.

Това е кардинална позиция, основана на формалната държавна, както и на потвърдени от научните среди констатации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР