ВМРО-ДПМН иска да се мине първо през избори и новият

...
ВМРО-ДПМН иска да се мине първо през избори и новият
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Няма да се стигне сега до гласуване на конституционните промени в РСМ

" ВМРО-ДПМН желае да се мине първо през избори и новият парламент в Северна Македония да вземе или да не вземе такова решение ", изясни той. По думите му РСМ е в задънена улица:

" Решение не може да има, тъй като ВМРО-ДПМН не могат да вземат 2/3 болшинство при последващи парламентарни избори, надлежно да могат да трансформират напълно външната политика на страната. Всичко сега е в ръцете на нашите западни съседи. Оттук нататък те би трябвало да вземат решение. България би трябвало доста умерено да следи обстановката в Северна Македония. Всички актове на принуждение, експанзия, език на омразата би трябвало мигновено да бъдат докладвани в Европейска комисия. Ние би трябвало да сме спокойни и сдържани на провокации, въпреки това - те да бъдат мигновено докладвани на Европейска комисия, тъй като оттук насетне натискът би трябвало да продължава да е върху Северна Македония и да стои там ". 

По думите му в момента няма напън от България към Северна Македония. Оттук нататък диалозите им са с Европейска комисия, акцентира той и изясни:

" На България към този момент не се гледа като на страна, която стопира Северна Македония към пускане на договаряния за участие, а по скоро самата страна се " прострелва в крайници ". България не е отрицателният воин в тази балканска драма. Ние показахме, че сме подготвени и на отстъпки, въпреки това има червени линии, които ние няма да преминем. Но се оказа, че тези червени линии в действителност по скоро са европейски правила и РСМ би трябвало да дава отговор на тях, а не на някакви балкански прищевки ". 

Според него в същото време Албания безшумно и решително потегля към участие в Европейски Съюз. По думите му това е още един опит за напън върху държавното управление на РСМ. Той счита за реалистично разделянето на Албания и РСМ в този развой.

" Срещата за Западните Балкани е извънредно значима, тъй като всяка една от тези страни е извънредно уязвима от съветските хибридни офанзиви и наличието на съветски служби в тях. Срещата беше значима освен да се изрази поддръжка на Украйна, само че посредством поддръжката за Украйна да се излезе с декларация за това, че Русия не би трябвало да се намесва във вътрешните работи освен на Украйна и Молдова, само че на всяка една страна, която присъстваше на тази среща. Сигналът беше мощен и обединен, което се случва рядко, когато има среща на 10 водачи на страни от Балканите ", разяснява още Милен Керемедчиев в изявление за предаването " Преди всички ".

Той е песимистичен към срещата " на върха " на БРИКС:

" Създават се огромни упования за тази среща. Аз по-скоро съм надъхан скептично, тъй като има съществени различия сред страните-членки по какъв метод БРИКС би трябвало да продължи да се развива като организация. Основният конфликт е сред Индия и Китай. /.../ Не чакам голям пробив в тези решения, тъй като те са доста тежки. Много евентуално е да има приемане на нови членове, само че те ще бъдат лимитирани към Саудутска Арабия, ОАЕ - страни, които по скоро са неутрални като външна политика, само че са мощни стопански ".

Държавите се сплотяват за мирното разрешаване на спора в Украйна и това ще бъде главната теза, разяснява някогашният заместител външен министър. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР