Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните

...
Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните
Коментари Харесай

Нова и евтина технология може да спаси Марица Изток

Вместо да се улавят и съхраняват някъде надълбоко в земните глъбини за период от 100 години, нездравословните въглеродни излъчвания, които отделят топлоцентралите в комплекса " Марица Изток " при работата си с въглища, могат да се улавят и преобразуват в потребни субстанции. Такава технология предлага професорът от Стара Загора Жеко Ганев. Той е уверен, че неговата технология може да се внедри в комплексите, без да са нужни значими промени, предава вестник " 24 часа ".

" Според моята технология отделяните въглеродни двуокиси (диоксид) ще се преработват във въглеродни окиси, които благодарение на водород ще се трансформират в метан. С него ще се задвижват нови, газови турбини за произвеждане на електричество, които ще работят дружно с досегашните парови турбини на въглища. При това състояние сегашните сероочистки стават непотребни ", изясни професорът. Той приказва в компанията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и водача на КНСБ Пламен Димитров, които поддържат плана.

Изчисленията на проф. Ганев демонстрират, че цената на тока от новите газови турбини на метан ще бъде 12 стотинки на киловатчас, а сегашната цена от 8,5-9 стотинки от паровите турбини ще остане, защото и те ще продължат да се въртят от силата, добивана с въглища.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Със своите бълващи димоотводи, българската въглищна централа...

Той твърди, че пилотна апаратура на плана му може да се построи в държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " за 15 месеца в мащаб 1:20 и ще коства 10 милиона лв.. Тя ще бъде ситуирана незабавно след пещите за въглища и ще улавя вредите газове от тях.

Проф. Ганев показва плана си и концепцията той да стане част от Плана за възобновяване и резистентност, по който България би трябвало да получи безплатни средства и заеми от Европейски Съюз - за възобновяване от коронакризата. Страната ни обаче още не е предала проекта.

Според водача на КНСБ Пламен Димитров, България така и така закъснява да съобщи предложенията си в Брюксел и няма да е съдбовно, в случай че се отдели време да бъде проучена и тази концепция. Зад концепцията твърдо застават и синдикатите от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", тъй като при реализацията ѝ, за разлика от минаването на централата от въглища на газ, личният състав и работните места ще бъдат непокътнати без съкращения.

Димитров напомни, че към този момент измежду българските оферти към Плана за възобновяване и резистентност, които се отнасят до комплекса " Марица изток ", са свързването на топлоцентралите с газопреносната мрежа на страната и построяването на нова парогазова мощ - два енергоблока с обща мощ 1000 мегавата, площадката за която не е конкретизирана. Предложението за улавянето и съхранението на въглеродните двуокиси в земните глъбини обаче е отпаднало, за него били планувани към 230 милиона лв..

Според проф. Ганев, в случай че неговата технология се одобри, построяването ѝ към всеки блок ще коства сред 95 и 105 милиона лв. и това ще удължи живота на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", като бъдат спазени всички еконорми, без да се трансформира методът, по който работи в този момент централата. Ще се запазят работните места и в мини " Марица изток ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР