Влудяващи задръствания, хаос в трафика, бой за паркиране, затворени улици,

...
Влудяващи задръствания, хаос в трафика, бой за паркиране, затворени улици,
Коментари Харесай

2018-а в Пловдив: Домино от провали

Влудяващи тапи, безпорядък в трафика, пердах за паркиране, затворени улици, замърсен въздух - с тези проблеми Пловдив посрещна 2018 година и с тях я изпраща. Местната власт и този път не съумя да извърши всички обещания, макар че по думите на кмета Иван Тотев бюджетната 2018-а се обрисуваше като година на развиването - с 352 млн. лв. в сметките и финансова стратегия за над 80 млн. лв.. Картината на финала е по-различна - съвсем половината от парите, планувани за строителство и поправки, както и 20-те милиона лв. целева дотация от държавното управление не са усвоени. Това значи, че вложенията са изпълнени едвам на 50 %.

Най-голямото отчаяние е ремонтът на площад „ Централен “, за който ни говореха в превъзходна степен в продължение на цели пет години и който в навечерието на откриването на Европейска столица на културата прилича аварийно-спасителни работи като след естествено злополучие.

„ Площадът няма да остане с разрушени плочки за Европейска столица на културата “, сподели кметът в изявление за „ Марица " при започване на 2018 година Оптимистичната прогноза обаче не се сбъдна. Вече няколко месеца дишаме прахуляк и газим тиня, лавирайки сред багери и камиони в суперцентъра на града.

Поради липса на площад Столицата на културата започва от бул. „ Цар Борис III Обединител ". Това е аварийният проект „ Б “, умислен от администрацията при положение на неуспех с ремонта. Очевидно в общината смятат, че в името на един час приветствия, концерт и фойерверки от Вавилонската кула пловдивчани ще преглътнат затварянето на Тунела за 20 дни, защото към този момент са задоволително тренирани с перманентните промени в трафика и бъркотията в градския превоз.

Още по-дълго - до края на март, ще бъде затворен подлезът на ул. „ Гладстон ", който съгласно обещанията на градската администрация трябваше да бъде подготвен до декември. Строителите нямат виновност, тъй като по контракт би трябвало да приключат ремонта доникъде на 2019 година Просто локалната власт е доста великодушна на обещанията, изключително когато наближават избори.

И през 2018 година Пловдив не добави нито един метър към отеснялата си пътна инфраструктура, без значение от това, че живеехме като на строителна площадка. Най-после, като във филм със забавено деяние, бяха приключени " Коматевско шосе ", „ Руски " и „ Шести септември ". Паваж се подвигна от последния сектор на бул. „ Васил Априлов " и „ Марица-юг ". Разширението на бул. „ Васил Априлов " и " Коматевско шосе ", чиято широчина след ремонта се смали с един метър, е трансферирано в бъдещите проекти на администрацията. Заради гафове с отчуждаването на частните парцели единственият нов бул. - „ Северен ", не е приключен в в началото контрактувания период.

И през тази година още веднъж не дочакахме да стартира градежът на подлез „ Модър - Царевец ", който съгласно уверенията на локалната власт започва при започване на всяка година. Нов асфалт беше налят на " Асеновградско шосе " и бул. „ Свобода ", само че не се случи плануваната реорганизация на " Кукленско шосе " и бул. „ Никола Вапцаров ". Ни на йота не потръгна построяването на новия мост на бул. „ Копривщица ". Малката Община " Марица " изпревари огромния Пловдив с уреденото държавно финансиране за " Голямоконарско шосе ".

Стотици квартални улици отново са нашарени с дупки, макар че през цялата година шестимата районни кметове се мъчеха да ги кърпят с оскъдните си средства. Ул. „ Отец Паисий " се снабди с нова визия, само че Тютюнев град си остава отвън капиталовата политика на Община Пловдив, макар обещанието на кмета още при започване на 2018-а, че ремонтите в квартала стартират от ул. „ Иван Вазов ". Тютюневият град изпадна и от програмата на Европейска столица на културата като втори артквартал.

Пътна настилка беше сменена към Понеделник пазара, само че отварянето на ул. „ Света гора " - от бул. „ Кн. Мария Луиза " към Тунела, беше посрещнато със опозиция от страна на живеещите в квартала и Професионалната гимназия по битова техника. Мнозина възприемат новата организация на придвижването като неудачна, тъй като с тази смяна се прекъсна директната връзка сред Стария град и региона към църквата „ Света Петка ".

Трафикът къса нерви на водачите и пасажерите. И през тази година „ умните " светофари, погълнали 6-7 млн. лв. по европейския план, плюс уличните поправки нонстоп създаваха мъчно преодолими тапи на всички съществени кръстовища.

Не проработи и електронната система в градския превоз, в която окончателно потънаха 20 млн. лв.. На 10 февруари 2019 година ще станат три години, откогато трябваше да се возим с електронен билет и от таблата на спирките да получаваме точна информация по кое време идват автобусите. В рейсовете, както и преди, изтощени кондуктори ни късат билетчета, табелите пък са цялостни с неточности, постоянно комични. Не се сбъдна и обещанието, че от новата образователна година, т.е. от 15 септември 2018-а, учениците няма да висят за карти на опашки пред бюрата, а ще ги купуват от автомати.

Разминахме се и с първа копка на многоетажни паркинги. В „ положителната бюджетна година " бяха планувани четири - на ул. „ Четвърти януари " на мястото на някогашния ТЕЛК, на ул. „ Дивна " в „ Западен ", в „ Тракия " до бл. 52 и до мол „ Марково тепе " на ул. „ Любен Каравелов ", откакто бъде съборена постройката на ДКЦ - 6. Кирките и лопатите за първа копка са непокътнати за 2019 година Късметлиите обаче съумяха да се уредят със несъмнено паркомясто пред блока против 20 лв. месечен наем. Това ни минимум не понижи драмата с паркирането, която ще продължава да се изостря.

По-малкият Бургас, а и други градове в страната изпревариха Пловдив по асимилиране на европейските средства. Най-скъпият план за воден цикъл, квалифициран още преди осем години при кмета Славчо Атанасов, най-сетне с огромна тъга стигна до сключване само че контракт, само че не и до действителна работа по промяна на тръбопровод и канализация. В същото време и през тази година старите тръби се пукаха по шевове.

Аварии ни спохождаха най-често на бул. „ Александър Стамболийски ", „ Даме Груев ", „ Стефан Стамболов ", „ Христо Ботев ". Тръби гърмяха в квартала сред бул. „ Княгиня Мария Луиза " и „ Шести септември ", където с европейски пари поставят нова улична настилка върху остаряла водопроводна мрежа, прекарана в средата на предишния век.

По оперативна стратегия „ Региони в напредък " и въз основа на интегрираните проекти за развиване за Пловдив са обезпечени 80 млн. лв.. Едва преди няколко месеца с част от тези средства започнаха поправки в квартала към Аджисан махала. Няма и намек за старт в другите две планувани зони - за стопански напредък в кв. „ Гладно поле " и за градско развиване към Централна гара.

След петгодишната подготовка за Европейска столица на културата администрацията не сколаса с нито един инфраструктурен план.

Кино „ Космос " все по този начин е под ключ. Художествената изложба е докарана едвам до основите. Преустройството на детмаг „ Снежанка " в изложбена зала зацикли в съда. Голямата базилика щеше да бъде приключена през март следващата година, само че се отсрочи за октомври. Не са реставрирани останките на античните здания на Римския конгрес. Не се е чуло Община Пловдив да кандидатства за европейско финансиране за реставрацията на Източна врата, каквито планове имаше при започване на 2018 година За публично разискване не е показан план и за другия скъп монумент на културата - археологически комплекс Небет тепе. Вероятно тъй като го няма. Не е приключен даже и дребният древен спектакъл „ Одеона “, който е затворен към този момент 7-8 години.

„ Капана “ си остава прелъстителен артквартал, само че макар обещанията през тази година да се вдъхне живот в Стария град, резерватът постоянно прилича затишие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР