ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯОще от 2017 г. България като част от

...
ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯОще от 2017 г. България като част от
Коментари Харесай

Актуална обобщена информация за бежанците от Украйна

ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Още от 2017 година България като част от Европейски Съюз има съглашение с Украйна за безвизов режим на пътешестване. То подсигурява опция на всички украински жители да влязат на територията на страната ни единствено със своите биометрични паспорти и да обитават за интервал от 90 дни в границите на 6 месеца, без да е належащо приемане на някакво позволение от управляващите.

След нападението на Русия над Украйна на 24.02.2022 год. за украинските жители автоматизирано породи правото да потърсят леговище като бежанци в България  и без да са изпълнени тези условия, т.е. – даже в случай че не имат годен паспорт за пътешестване в чужбина.

В тази връзка Европейската комисия издаде оперативни указания към граничните полицейски органи на държавите-членки на Европейски Съюз да облекчат режима на влизане за бежанците от войната в Украйна.

Това значи, че те могат да влязат във всяка страна на Европейски Съюз, в това число в България,  в случай че   имат един от следните типове документи :
биометричен паспортпаспорт остарял формат без биометрични даннилична карташофьорска книжкаудостоверение за раждане – за деца под 14 години
Поради изключителната ситуация  позволява се и влизането на бежанци от Украйна, които :
разполагат с някой от посочените документи, който обаче е с изтекла валидност;не разполагат с никой от посочените документи, само че имат други публични документи, които указват тяхната идентичност – да вземем за пример: удостоверения, пропуски, дипломи, членски карти, банкови карти, трудови книжки, документи за благосъстоятелност и други подобни;не разполагат с безусловно никакви документи – по изключение и след осъществяването на инспекция от гранична полиция по реда на чл.8 от Шенгенския визов кодекс.
Допуска се и  влизане в България с   персонален автомобил , без значение дали има или няма подписана интернационална застраховка. Повече информация за автомобилното обезпечаване след влизането в България – вижте на: https://guaranteefund.org/bg/контакти.

Допуска се и  влизане в България с домашни любимци , без значение дали имат, или нямат идентификация с чип, съпътстващ паспорти или имунизационни документи. Съответните български органи одобриха улеснена процедура за тези случаи. Повече информация по този въпрос – вижте на: https://www.bfsa.bg или пишете на електронен адрес: [email protected]

СПЕШНА И ДРУГА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ  

Ако имате потребност от незабавна здравна помощ, апелирам обадете се на телефон 112 .

На тази интернет страница:   

ще намерите лечебни заведения и лекари, предлагащи безвъзмездни медицински грижи за всички, бягащи от войната в Украйна. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР