Властта получи желаното.Одобрен е работният проект на новата Оперативна програма

...
Властта получи желаното.Одобрен е работният проект на новата Оперативна програма
Коментари Харесай

Бюджетът на новата програма за развитие на регионите и градовете ще бъде 3 млрд. лв.

Властта получи мечтаното.Одобрен е работният план на новата Оперативна стратегия „ Развитие на районите “ за интервала 2021-2027 година, който страната ни ще внесе за договаряния в Европейската комисия. Бюджетът на програмата надвишава 3 милиарда лева

За решението бе обявено през днешния ден, след извършено онлайн съвещание на тематичната работна група за създаване на програмата. То се състоя под председателството на зам.-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова.

Новата оперативна стратегия съдържа три предпочитани оси.

Първата ще е за градско развиване и в нея ще бъде концентриран 6% от ресурса за Европейския фонд за районно развиване на национално равнище за планове за градско развиване на десетте най-големи общини.

Втората ос е за интегрирано териториално развиване на районите, в която попадат 40 общини, чиито градски центрове са с население над 15 000 души. Те ще извършват интегрираните териториални вложения. Освен това, в допълнение ще имат достъп до финансиране от останалите оперативни стратегии и най-много тази за развиване на селските региони, с което ще се реализира осъществяването на огледални действия и допълняемост на ограниченията сред градски и селски общини.

„ Паралелно с това общините ще би трябвало да си партнират при осъществяването на плановете и по този метод ще се реализира доста по-голям резултат за няколко обитаеми места и на практика няма да има град или село без опция за еврофинансиране “, акцентира Николова.

Третата предпочитана ос на програмата е за техническа помощ, откъдето ще се финансират действия за повишение на административния потенциал на локално и национално равнище.

Средствата по първите две оси ще се отпускат по планове за модернизиране на просветителната инфраструктура, развиване на индустриалните паркове и енергийната успеваемост. Като измежду предпочитаните области остават и модернизирането на градския превоз, опазването на здравето и рехабилитацията на пътната инфраструктура. Ще продължи и финансирането за развиване на туристическата и културна инфраструктура, поправки на градската среда и обществена инфраструктура.

„ Икономическото развиване на районите е основен приоритет. Затова залагаме ограничения с добавена икономическа стойност “, разяснява заместник-министър Николова.

Новост в програмата е, че Министерство на регионалното развитие поема осъществяването на териториалните проекти за обективен преход посредством Фонда за обективен преход през интервала 2021-2027 година или осъществяването на задачите на така наречен „ зелена договорка “.

„ Така ще се даде опция за финансиране на ограничения в поддръжка на икономическа промяна и енергиен преход в районите, дружно с обезпечаване на съпътстващите потребности за обществени ограничения “, означи заместник-регионалният министър.

Николова обърна внимание, че през месец октомври ще стартира активността на новите препоръки за районно развиване, на равнище необятен формат, за създаване на интегрираните концепции на районно равнище. В бъдещия програмен интервал препоръките ще имат своята позиция за селектиране на плановете на районно равнище.

Очаква се още през месец октомври да започва подготовка на насоки за кандидатстване с интегрирани териториални вложения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР