Властите в Ню Йорк, американският епицентър на епидемията от коронавирус,

...
Властите в Ню Йорк, американският епицентър на епидемията от коронавирус,
Коментари Харесай

Ню Йорк, епицентърът на заразата, поиска карантина на целите САЩ

Властите в Ню Йорк, американският епицентър на епидемията от ковид, през вчерашния ден приканиха Доналд Тръмп да разгласи насилствена карантина в народен мащаб, до момента в който той, в противен случай, уверяваше, че " доста скоро " ще има връщане към бизнеса.

В най-големия американски мегаполис, икономическа столица на страната, с 8.6 милиона поданици, през вчерашния ден сутринта имаше над 12 000 случая, близо една трета от всичките в Съединени американски щати, и съвсем 100 смъртни случая. В Съединени американски щати са умряли общо 560 души.

Изправени пред тази все по-драматична обстановка, жителите на този град, който нормално е знак на хиперактивност и децибели, се безпокоят от ден на ден.

Улиците бяха извънредно тихи след влизането в действие на нови правила в неделя. Те лимитират интензивността до компании, считани за основни - супермаркети, аптеки, интернет снабдители, и задължават хората да си стоят вкъщи колкото се може повече, въпреки за момента нарушителите да не са застрашени от никакви наказания.

" Мерките за самоизолация, признати от Ню Йорк и Калифорния, би трябвало да са на всички места " в Съединени американски щати, настоя кметът Бил де Блазио. " Трябва да вземем тези крайни ограничения. "

Близо една трета от американците живеят в някаква форма на карантина. Щатите Вашингтон, Мичиган и Ню Мексико са последните, които през вчерашния ден подредиха на хората да си останат у дома, а губернаторът на Калифорния стегна рестриктивните мерки.

" За страдание виждаме, че Ню Йорк се доближава към Италия ", означи Джеръм Адамс, федерален шеф на публичното опазване на здравето, като изрази страдание, че хората не ползват съществено федералните рекомендации за доброволна карантина, оповестени предходната седмица за период от 15 дни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо и Де Блазио повториха апелите си към федералното държавно управление да подреди на частните компании да създават респиратори и маски, на които в Съединени американски щати, както в доста други страни, има голям дефицит.

" Да, това е налагане на властта на държавното управление над частните компании, и какво? Това е национална изключителна обстановка ", акцентира Куомо. " Не можем да продължаваме да се доставяме на парче ".

Засега републиканецът Доналд Тръмп се опълчва на налагането на такива ограничения, обезпокоен за въздействието им върху стопанската система, макар че се допуска, че един на трима американци към този момент живее под карантина.

" Не можем да позволим лекарството да бъде по-лошо от самия проблем ", написа той през вчерашния ден в туитър, до момента в който американският Сенат още веднъж не съумя да съгласува нов широкомащабен проект за възобновяване на стопанската система. По-късно Тръмп даже сподели, че Съединени американски щати " доста скоро " ще се върнат към бизнеса, " доста по-рано от три или четири месеца, както някой допусна. Много по-рано ".

Само за град Ню Йорк кметът изиска незабавно изпращане на " стотици респиратори и стотици хиляди маски ".
" Ако не стартират да идват тази седмица, ще стигнем до миг, когато хората няма да могат да бъдат спасявани, а биха могли да бъдат избавени ", сигнализира той.

Ню Йорк чака помощ и от Националната армия, и от инженерния корпус на американската войска, с цел да сложи спомагателни болнични кревати.

Конгресният център " Джавитс " в Манхатън би трябвало по-специално да бъде преустроен в болница с потенциал 1000 кревати, в очакване на преустройството на някои хотели, в които към този момент не се позволяват туристи. Куомо, който отиде там през вчерашния ден, сподели, че се надява болничното заведение да бъде подготвена " след седмица до 10 дни ".

Губернаторът подписа също и декрет, налагащ на нюйоркските лечебни заведения да усилят потенциала си с 50 %, с цел да доближат до 75 000 кревати, като в същото време ги прикани да се стремят към 100-процентно нарастване.
Корабът болница USNS Comfort, с потенциал 1000 кревати, също би трябвало да тръгне за Ню Йорк след две седмици съгласно министъра на защитата Марк Еспър.

" Нервност "

Нюйоркчани, привикнали на улични тапи и тълпи, се приспособиха някак към тази нова действителност, която се състои от съвсем безлюдни улици, застинали строителни площадки, затворени учебни заведения и спуснати кепенци.
Автобусите и жълтите таксита продължаваха да обикалят, с цел да разрешат най-много на медиците и на службите за незабавна помощ да работят, само че постоянно карат без пасажери.

42-годишният татко на две деца Кристиан Хофър, въпреки всичко доста проведен в изискванията на зараза, показа, че е мъчно да запазиш успокоение.

" Преминавам през цяла гама от страсти, които варират от раздразнителност до чувство за парадокс: в интернет видях един мем (хумористичен монтаж на изображение и текст), върху който пишеше " Нашите дядовци бяха призовани да отидат на война, ние пък сме призовани да си седим на дивана... " Това оказва помощ да поставиш нещата в вероятност ", изясни той за Агенция Франс Прес.

" Правя телетерапия с пациентите си, което в никакъв случай до момента не съм правила ", сподели от своя страна психоложката Лорън, която споделя единствено първото си име. " Опитвам се да им дам да правят успокояващи неща, да им кажа, че не са сами, и по този начин да се приближа до тях ". /БТА/

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (991)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР