Властите откриха сериозни нарушения“ при строителството на продължението на газопровода

...
Властите откриха сериозни нарушения“ при строителството на продължението на газопровода
Коментари Харесай

Кабинетът Петков откри сериозни нарушения при строежа на Турски поток. Сезира МВР и ДАНС

Властите откриха „ съществени нарушавания “ при строителството на продължението на газопровода „ Турски поток “ през България. Това заяви Министерският съвет в последния ден от ръководството на държавното управление на Кирил Петков . Установени са редица нарушавания на екологичното законодателство и на разпоредбите за възлагане на публични поръчки.

Информацията за нарушаванията е предадена в понеделник от Петков на Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за следващи дейности, написа още в известието.

Продължението на „ Турски поток “ през България, известно още като „ Балкански поток “, беше издигнато за една година по време на ръководството на третото държавно управление на Бойко Борисов.

Съоръжението свързва газопровода „ Турски поток “ от Русия до Турция с газопреносните мрежи на Сърбия и Унгария. Сега Русия доставя по газопровода природен газ на Белград и Будапеща. Москва спря едностранно и в нарушаване на контракта доставките за България, които до април също минаваха по този газопровод.

България заплати 3 милиарда лв. за построяването на продължението на „ Турски поток “. Изпълнител беше „ Консорциум Аркад “, зад който се оказа, че стоят.

Съмненията за нарушавания при възлагането и строителството на газопровода се появиха още преди той да е приключен. През май 2022 година на плана. Тогава той назова плана „ инструмент за въздействието на Путин в района “ и заподозря корупция.

Резултатите от инспекцията, обявени във вторник, демонстрират нарушавания в няколко области.

Изброени са няколко нарушавания на екологичното законодателство . Екоминистерството се е позовало на мнението за разрешаването на строителството на газопровода „ Южен поток “ от 2013 година и въобще не е отчело, че от този момент до 2019 година границите на предпазените местообитания в региона на трасето са се трансформирали.

Пресичането на реките Вит и Цибрица, които попадат в предпазени зони, е разрешено от зам.-министър на околната среда без претекстове. Освен това строителството на една от компресорните станции е почнало без да има оценка за влияние върху околната среда. Регионалните екоинспекции не са направлявали осъществяването на плана.

Посочени са и нарушавания при възлагането и осъществяването на публичните поръчки . При избора на „ Аркад “ за реализатор на поръката е позволена интервенция на тогавашния министър на енергетиката, който е дал писмени инструкции на възложителя на поръчката „ Булгартрансгаз “, написа в известието. Освен това компанията реализатор не е предоставила част от нужните документи при подписване на контракта. Това е открито при инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) през март 2022 година

Открити са и нарушавания в трудовите контракти , подписани с служащите по плана. Освен това се удостоверява, че пътната карта за съдействие с „ Газпром “ не е налична в оригинал в българските държавни институции, което съгласно държавното управление е нарушаване на закона.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР