Властите на непризнатото Приднестровие ще се обърнат за помощ към

...
Властите на непризнатото Приднестровие ще се обърнат за помощ към
Коментари Харесай

Втори фронт на войната? Приднестровието се обръща за помощ към Москва

Властите на непризнатото Приднестровие ще се извърнат за помощ към Русия поради напън от страна на Молдова. Това решение взеха участниците в конгреса на депутатите от всички равнища, който се организира в Тираспол по самодейност на президента на непризнатата " република " Вадим Красноселски, представен от ТАСС.
" Приемаме послание към Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация с искане за използване на ограничения за отбрана на Приднестровието в подтекста на възходящия напън от страна на Молдова, като се вземе поради фактът на непрекъснато престояване на територията на Приднестровската молдовска република. на повече от 220 хиляди съветски жители и неповторимия позитивен опит от съветското мироопазване край Днестър, както и статута на поръчител и медиатор в преговорния развой ", се споделя в резолюцията.
Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски на 23 януари прикани своите отбранителни и разследващи институции да поддържат " високо равнище на военна подготвеност " и да организират постоянни учения за тази цел, предава Ройтерс.
Приднестровието се отдели преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година и води къса война против новата самостоятелна страна Молдова, една от най-бедните страни в Европа, ситуирана сред Украйна и Румъния.
Повече от три десетилетия на тясната линия земя спорът остава замразен - 2000 съветски " миротворци " остават на разделящата ги линия. По създание, обаче, това са локални поданици с съветски паспорти.
Но напрежението нараства, откогато държавното управление на Молдова вкара мито през Новата година върху вноса и износа, като част от устрема си за присъединение към Европейския съюз. Регионът, подвластен от помощта на Москва, твърди, че митата вредят на бизнеса му, а Красноселски ги осъди като " феодален данък ".
Проевропейският президент на Молдова Мая Санду осъди нашествието на Русия в Украйна и твърди, че Москва е възнамерявала да я в профил, до момента в който Москва я упрекна, че насажда атмосфера на русофобия в страната.
Приднестровието на собствен ред твърди, че Украйна е възнамерявала убийството на нейни водачи и упрекна Молдова, че образова украински бойци.
Молдова получи зелена светлина от Европейски Съюз през декември да стартира договаряния за присъединение към 27-членния блок, дружно със прилежаща Украйна. И двете страни са изправени пред дълъг развой, включващ доста промени и промени за реализиране на стандартите на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР