Влакът се превръща в сцена за заснемане на филми, известни

...
Влакът се превръща в сцена за заснемане на филми, известни
Коментари Харесай

Двама българи имат пръст в първото пътуване на Ориент Експрес

Влакът се трансформира в сцена за снимане на филми, известни писатели описват за него в романите си Агата Кристи, британска кралица и български царе са измежду пътувалите в именитото возило
 

Има един трен, за който когато чуем, ни се желае да сме част от късметлиите, докоснали се до история, просвета и отминало време.
-->
Всяка година новинарските излъчвания ни вършат съпричастни на идването на " Ориент Експрес ". През юни т. година, композицията пропътува дистанцията от Париж до Истанбул. В нея бяха включени 14 вагона, един от които бе бар, и три ресторанта. Пътниците бяха към 50, а измежду личния състав имаше и двама българи.

Повече от 45 минути посрещачите на " Ориент Експрес " го чакаха да дойде на русенската гара, защото влакът потегли със забавяне от Гюргево. Хората обаче не останаха разочаровани, тъй като на перона слезе част от личния състав, а от вагоните махаха щастливи туристи.

Пред Българска национална телевизия Александър Мирчев, очакващ да види внучката си Рени, която работи като старши стюард в именития експрес, показа, че няма самообладание да я види. " Това е най-интересната работа, която съм имала ", показа Рени Драгнева. " Във влака има хора от Съединените щати, от Австралия, Англия, Италия,

всеки вагон е специфичен,   с друга история

Това е като музей на колела. Има вагони, които са минали през Втората международна война, които са били трансформирани в място за занимания. Най-известният може би е 3309, който е от другата страна, Грансуитите, с това че Агата Кристи е пътувала в него. Имали сме и британската кралица преди години, българските царе ".

Историята на именития трен стартира преди 140 години - през 1883 година Година по-рано белгийският банкер Жорж Нагелмаркес кани посетители на железопътно пътешестване от 2000 километра със своя Train Eclair de luxe. Влакът потегля от Париж на Gare de l`Est, а денят е вторник, 10 октомври. Малко след 18:30 часа той идва във Виена и на идващия ден в 23:20 пътува назад. На 14 октомври в 20:00 часа влакът влиза в в Gare de Strasbourg в Париж. Жорж Нагелмаркес е създателят на Compagnie Internationale des Wagons-Lits, която основава и уголемява концепцията първокласни влакове да возят туристи из цяла Европа. Най-известният, несъмнено, трен, е " Ориент Експрес ".

Първият трен Express d`Orient напуща Париж за Виена на 5 юни 1883 година Виена остава последна точка до 4 октомври 1883 година Влакът публично е преименуван на " Ориент Експрес " през 1891 година

Първото меню на борда (10 октомври 1882 г.)

включвало стриди, чорба с италианска паста,

калкан със зелен сос, пиле a la chasseur,

говеждо филе с картофи, дивеч, маруля, шоколадов пудинг, бюфет от десерти.

Първоночалният маршрут, който за първи път е прекосен на 4 октомври 1883 година, е от Париж до Гюргево, Румъния, през Мюнхен и Виена. В Гюргево пасажерите са извозени през Дунав до Русе, България, с цел да се качат на различен трен до Варна. След това пътуването приключва с ферибот до Константинопол.

През 1885 година стартира придвижване по нов маршрут. Този път достигащ Истанбул в началото по железопътна линия от Виена до Белград и Ниш, Сърбия, от Ниш до Пловдив с конски каруци и от Пловдив за Истанбул още веднъж с трен. През 1889 година източната точка в маршрута на влака става Варна в Княжество България, където пасажерите могат да бъдат откарани с транспортен съд до Цариград. На 6 юни 1889 година след довеждане докрай изцяло на ЖП-линията през България, потегля първият пряк трен до Цариград. До 19 май 1977 година Истанбул остава крайната източна точка по маршрута. Фериботна услуга транспортира пасажерите от кейовете през Босфора до гара Хайдарпаша, една от главните гари на Османските железници.

По  време на Първата международна война, почнала през 1914 година,  " Ориент Експрес " стопира. Пътуването с влака е обновено в края на военните дейности през 1918 година Следващата година, когато е открит тунелът Симплон, се появява нов маршрут през Милано, Венеция и Триест. Сенжерменският контракт съдържа уговорка, която изисква от Австрия да одобри влака, като преди този момент страната разрешава на интернационалните служби да минават през австрийска територия (която включва Триест по това време), единствено в случай че те минават през Виена. Симплон " Ориент Експрес " се трансформира в най-важния железопътен маршрут сред Париж и Истанбул.

През 30-те години на предишния век " Ориент Експрес " е известен с  трите си паралелни услуги: Ориент Експрес, Симплон Ориент Експрес, както и Арлберг Ориент Експрес, който се движи през Цюрих и Инсбрук до Будапеща, Букурещ и Атина. През това време " Ориент Експрес " добива репутацията си на комфорт и разкош, в чийто преносим състав постоянно участват спални вагони и вагон-ресторанти, известни с качеството на своята кухня. Кралски особи, благородници, дипломати, предприемачи и буржоазията като цяло го покровителстват.

Всяка от услугите на " Ориент Експрес " включва и спални вагони, които се движат от Кале до Париж, като по този метод уголемяват придвижването от единия завършек на континентална Европа до другия.

Началото на Втората международна война през 1939 година още веднъж прекъсва услугата, която рестартира през 1945 година След края на войната влакът и неговите пътувания били  обновени като се изключи Атинския сектор, където затварянето на границата сред Югославия и Гърция пречи на прекосяването на трена. Тази граница е отворена още веднъж през 1951 година, само че затварянето на българо-турската граница от 1951 година до 1952 година попречва транспортите до Истанбул през това време. Тъй като Желязната завеса пада в цяла Европа, услугата продължава да се извършва, само че комунистическите страни от ден на ден заменят вагоните Wagon-Lits с такива, ръководени от техните лични железопътни услуги.

Влакът става толкоз известен, че се трансформира в сцена на не един филм и място, разказано в не един разказ. Най-известният може би е " Убийство в Ориент Експрес " на Агата Кристи. Романът е най-предпочитаната престъпна лента в света, а екранизацията му е оповестена за най-успешният английски филм на всички времена.

Еркюл Поаро пътува с " Ориент Експрес ", само че малко след среднощ първокласният трен засяда в снежна преспа. На сутринта пасажерите са с един по-малко.

Американски магнат е открит мъртъв в купето си,

а вратата е заключена от вътрешната страна. Пътуващите са откъснати от света и разчитат на Поаро, който единствен може да открие килъра измежду тях. Агата Кристи посвещава книгата на втория си брачен партньор - археолога Макс Малоун. За първи път е оповестен във Англия през 1934 година По-късно същата година романът е публикуван и в Съединени американски щати, под името Murder in the Calais Coach, с цел да се избегне възможното комплициране с романа на Греъм Грийн Orient Express, оповестен през 1932 година

" Ориент Експрес " през днешния ден е сантиментален излишък от отишло си от дълго време време и ни оказва помощ да се пренесем обратно във времето. Заради това може би и неговото прекосяване през България постоянно провокира интерес. Можем единствено да си пожелаем един ден да се повозим на " Ориент Експрес ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР