Владимир Путин направи ежегодното си президентско обръщение към Федералното събрание

...
Владимир Путин направи ежегодното си президентско обръщение към Федералното събрание
Коментари Харесай

Путин поиска бърз референдум за конституционни промени

Владимир Путин направи годишното си президентско послание към Федералното заседание (двете камари на съветския парламент - Държавната дума и Съвета на федерацията).

Обръщението се прави за първи път при започване на годината, както акцентира Путин, като по думите му го е сторил, с цел да може " бързо да се пристъпи към решаването на значими национални проблеми ".

Той настоя, че няма потребност от нова конституция, само че предложи някои промени на съществуващия главен закон.

Той сподели, че бил склонен с концепцията, че би трябвало да се наложи твърдо ограничаване от два мандата за президента, само че добави, че не считал, че това е " главен " въпрос. През последните седмици имаше спекулации, че конституционната наредба за два " поредни " президентски мандата, която разрешава на президента да бъде отпред на страната повече от два мандата, ще бъде отстранена.

Путин предложи да се забрани на съветските депутати, министър председатели, губернатори и други основни държавни чиновници да имат непознато поданство или позволение за престояване.

Руският държавен глава също по този начин предложи да се лимитират пълномощията на президента да назначава членове на държавното управление и да се усили властта на Народното събрание в това отношение. Идеята му е президентът да не може да отхвърля определените от Народното събрание претенденти.

Владимир Путин обаче настоя, че Русия би трябвало да остане " мощна президентска република ", като президентът да може да освобождава премиера и неговите заместници, оставайки главнокомандващ на армията и продължавайки да упражнява огромен надзор над правосъдната система.

Руският президент счита, че конституцията би трябвало да има приоритет пред интернационалното право и интернационалните закони, когато те опонират на съветското законодателство.

Той предложи провеждането на народен референдум за измененията в съветската конституция, като от Централната изборна комисия на часа оповестиха, че всенародното допитване може да се организира още през тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР