Вкусно предложение за празника на Вси светии - маслен тиквен

...
Вкусно предложение за празника на Вси светии - маслен тиквен
Коментари Харесай

Маслен тиквен пай (Хелоуин версия)

Вкусно предложение за празника на Вси светии - маслен тиквен къс в Хелоуин версия

Необходими Продукти

● тиквено пюре - 450 г
● картофи - 150 г сладостен
● джинджифил - 1/2 см настърган (пресен)
● кафява захар - 90 г
● портокалов сок - 160 мл свеж
● вода - 500 мл
● яйца - 1 бр. цяло
● жълтъци - 2 бр.
● канела - 1/4 ч.л.
● индийско орехче - 1/4 ч.л.
● ванилия - 1/2 ч.л.
● заквасена сметана - 200 г

МАСЛЕНА КОРА


● брашно - 210 г
● брашно - 80 г Семола
● захар - 15 г
● масло - 170 г студено на кубчета
● яйца - 1 бр. цяло
● жълтъци - 1 бр.
● вода - 1 до 2 ч.л. ледена

Начин на подготвяне

Маслена кора:

В процесор /блендер/ се смесват двата типа брашна. Добавя се маслото на кубчета и се разрушава до трохи. Изсипва се цялото яйце и 1 жълтък, разрушава се и се прибавя ледената вода. Тестото се изважда върху фолио, оформя се на дикс и се завива. Оставя се в ледник не по-малко от 1 час.

Пюре от тиква и батат:

Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Картофът се почиства и нарязва също на кубчета. Настъргва се джинджифилът и всичко това се слага на тиган, като се прибавя и портокаловият сок, захарта и водата. Оставя се на умерена температура за към 40 минути.

Сместа би трябвало да е суха, леко карамелизирана. Охлажда се до стайна температура, слага се в процесор/блендер и се смила. Добавя се 1 яйце, 2 жълтъка, ванилията, всички подправки и сметаната. Разбива се до еднородност. Оставя се настрани.

3. Достатъчно охладеното тесто се изважда върху набрашнен плот и се разточва деликатно с диаметър към 30 см. От главния размер на формата би трябвало да има към 6-7 см повече от разточеното тесто. С помощта на точилката се слага във формата, оформя се хубаво дъно и ръб, който ляга върху рамката на формата.

Точно този ръб с пръсти се прибира/подгъва във вътрешността и с палец и показалец се оформя.

Тестото се надупчва с вилица и се оставя в ледник за към 1 час. От останалото маслено тесто може да се оформят фигурки, да вземем за пример кленов лист или друга сходна, намазват се с малко от белтъка и се изпичат до златисто. Те ще останат за украса към пая.

Охладеното тесто се изважда, покрива се с хартия за печене, оформя се към дъното и се изсипват топчета за печене или бобови зърна.

Пече се на 180 градуса за към 25 минути, изважда се, отстранява се хартията с топчетата и се допича за още 20 минути до прекрасен златист цвят.

Върху леко охладената маслена кора се изсипва пюрето от тиква и батат. Пече се на 200 градуса за към 30-35 минути.

Охаденият къс се поръсва с пудра захар, като преди този момент се слага маска за Хелоуин версия.

Инфо: MasterChef Bruno Albouze, J. Mielle

Масленият тиквен къс (Хелоуин версия) е подготвен.

Забележка: Двата типа брашна може да се заменят с един тип брашно, единствено нормално. Сладкият картоф може да не се употребява, а единствено пюре от тиква, като се резервира грамажа, макар че тъкмо той дава доста ронлив, прелестен усет и лека наслада на сладкиша.

Маслото не може да се размени с нищо друго. Споменавам го, тъй като чета за маслени предписания, приготвени с олио, това е неосъществим вид. Това е.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР