Включването на тази точка в дневния ред на европейските парламентаристи

...
Включването на тази точка в дневния ред на европейските парламентаристи
Коментари Харесай

По идея на Станишев: ЕП ще обсъди членството ни в Шенген

Включването на тази точка в дневния ред на европейските парламентаристи става по искане на групата на социалистите и демократите, а нейното решение е взето откакто предложение за тематиката е внесъл Сергей Станишев.

Това сподели водачът на ПЕС пред публицисти през днешния ден.

"Доволен съм от слагането на този въпрос, тъй като това е последната опция да се насочи доста ясно политическо обръщение към Европейската комисия и държавите-членки преди поемането на Европредседателството от България ", сподели Станишев.

Според него, България и Румъния са изпълнили критериите за участие в Шенген още през 2011 година и единствено конюнктурни политически съображения на една или друга страна пречат това да се случи.

"Това е скандално, тъй като сме изпълнили критериите. Същото е и с продължаващият механизъм за наблюдаване над България и Румъния. Вече споделих своята позиция с сътрудниците в Европарламента, че този механизъм не е ефикасен, а се е трансформирал в рутинна активност и от него няма изгода ", сподели още водачът на ПЕС.

Той акцентира,че към този момент е прецизирал с останалите български евродепутати присъединяване на техните парламентарни групи в дебатите и се надява тематиката да сплоти всички българи за реализиране на позитивен резултат.

Станишев показа и своите усещания от обстановката в Германия, където и през днешния ден продължава конгресът на ГСДП.

" Всички разновидности на този стадий са вероятни. Конгресът разпореди на Мартин Шулц да стартира диалози с Меркел. Това ще продължи доникъде на януари следващата година. След това, в случай че има положителни резултати, ще се премине към мандат за водене на договаряния за сформиране на държавно управление. И най-после ще има партиен референдум дали социалдемократите да влязат в държавното управление ", изясни той.

Според него, по-рано от март не може да се чака сформиране на държавно управление, само че и другите разновидности като предварителни избори, държавно управление на малцинството с поддръжката на ГСДП по значими въпроси не са изключени.

Запитан за персоналното му мнение дали ГСДП би трябвало да влезе в кабинет на Меркел, водачът на ПЕС уточни, че ръководство с присъединяване на социалдемократите е по-добрия вид от ръководство без тях, само че посочи, че решението е вътрешнопартийна работа на немските социалдемократи.

Накрая Сергей Станишев сподели картина, която ще подари на Стефан Данаилов за неговия 75-ти рожден ден и персонално написа посвещение към известния артист и политик.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР