ВизиткаТаня Карагеоргиева е директор на управление Консултиране и специализирано финансиране

...
ВизиткаТаня Карагеоргиева е директор на управление Консултиране и специализирано финансиране
Коментари Харесай

Очакваме още по-засилен интерес към соларните проекти

ВизиткаТаня Карагеоргиева е шеф на ръководство " Консултиране и профилирано финансиране " в УниКредит Булбанк, с над 20 години опит в региона на придобивания и сливания, планово финансиране, структурирани финансирания. Има необятен опит в региона на енергетиката, инфраструктурата, недвижимите парцели. Завършила е " Бизнес администрация " в Американския университет в България. По какъв метод УниКредит Булбанк предизвиква зеленото мислене в бизнеса?
" УниКредит " мисли зелено от доста от дълго време. От дълги години влагаме в такива планове, най-много в региона на възобновимата сила, и имаме построено съществено портфолио и експертиза. В този смисъл Зелената договорка и зеленото мислене не са ни непознати. Основният ни фокус бе във възобновимите източници, само че към този момент имаме и планове, свързани с така наречен зелен лизинг, който предизвиква покупката на електроавтомобили. Имаме и артикули, които са свързани със зелени ипотеки, ориентирани към покупката на жилища в сертифицирани здания, работим и много интензивно с бизнеса, който демонстрира все по-голям интерес към слагането на солари за лични потребности и по този начин съумява да понижи сметката си за електрическа енергия и да повлияе на зеления си отпечатък.
Какви решения за създаване на фотоволтаични централи за произвеждане на ток за лични потребности оферирате на бизнеса?
- Ние не преглеждаме фотоволтаичните централи за лични потребности като обособен артикул, само че имаме редица сполучливи планове в тази област. Те са атрактивни и лесни за осъществяване, защото при тях е ясно кой е ползвателят на силата, кой купува тази електрическа енергия. Това дава една непоклатимост и предсказуемост на паричните потоци, а и за нас е доста по-лесно да структурираме самото финансиране, защото най-често ние имаме работещ бизнес, който се стреми към оптимизация на разноските и/или диверсификация на приходите си.

Интересно е, че с изключение на фирмите, които търсят метод да употребяват покривните си пространства, като слагат солари върху тях, от тези артикули се интересуват и интернационалните компании, които не са чак толкоз огромни консуматори на електрическа енергия. Те преглеждат слънчевите планове като част от тяхната зелена стратегия. Затова и ние от време на време сме сюрпризирани - идват компании, които работят в радикално друга от производството сфера, само че демонстрират интерес към тези вложения и енергийни спестявания.
Реклама Какво е значимо да знаят компаниите, които имат желание да аплайват?
- Фирмите, които имат желание да аплайват за подобен план, би трябвало да знаят няколко съществени неща, които са значими и за тях, и за нас. Първото е техническият отчет, обвързван със слънцегреенето на съответното място - значимо е да потърсят контакт с механически съветник или строител на такива обекти, който да им даде съвет по отношение на разположението на панелите и да ги посъветва по какъв начин е най-добре да бъдат сложени те, както и да се дефинира конфигурираната мощ.

Конфигурацията е значима с оглед производството на електрическа енергия както за приходната част, по този начин и за спестяванията, които биха могли да се осъществят според от това дали инсталацията е за лични потребности, или отчасти ще работи и за продажба на електрическа енергия. Друг значим миг е да се знае, че е добре такива съоръжения да бъдат построени в обекти, свързани с енергийната система, в случай че част от силата ще се отдава, или пък в случай че е с по-голям потенциал - да се изследва каква връзка може да се направи към енергийната система.

Друг миг е предварителният контракт за свързване към мрежата и договорът за създаване и поддръжката на самите системи. Говорейки с техническите консултанти, ние също имаме някои наблюдения - има два основни съставния елемент в слънчевите централи, които са значими. Това са панелите и инверторите, които са по-скъпите детайли и за които е добре да бъдат от известни производители с ясна гаранция за употреба и поддръжка. Важно е и съдействието за всички разрешителни, свързани с напредването на плана.
Какъв е профилът на фирмите, които най-често се интересуват от това кредитиране?
- Фирмите са доста разнородни - задграничните компании са движени от своите зелени политики и търсят вид какво още биха могли да създадат в тази посока. За някои огромни български производители възобновимите източници са опция за осъществяване на енергийни спестявания. Често самодейни бизнесмени, които имат по-големи индустриални халета, изключително с южно ревю, мислят за усъвършенстването на разноските си посредством такива планове. Има строителни компании, които също се интересуват от това. Интересен миг е, че в тази посока гледат и притежатели на земя и аграрни производители - притежатели на площи, които по една или друга причина не употребяват. Те желаят да създадат нещо с тези терени и демонстрират сериозен интерес към слънчевите съоръжения. Това, което сплотява всички тези на пръв взор разнообразни хора, е, че те са предприемчиви и желаят да усъвършенстват приходите и разноските си.
Реклама Промени ли се и по какъв начин търсенето на такива планове предвид на рецесията и повишението на цените на електрическата енергия?
- Да, ползата е огромен, изключително с наклонността на повишение на цените на свободния пазар. Това отключи предприемаческия вкус към такива планове. В същото време за реализацията им има и един отрицателен резултат, обвързван с повишаващите се цени на самите панели и железни структури, които са нужни за тяхното създаване. От една страна, имаме високи цени на електрическата енергия, които карат бизнеса да търси разновидности за оптимизация, а от друга, повишаващи се цени на самите структури. В същото време някои компании се сблъскват с по-дълги административни процедури, само че се надяваме това да се промени.

Заявката, която чухме неотдавна от държавното управление, е, че се преглежда опция за облекчени процедури за такива планове и това ще бъде доста положително. Отделно - в Плана за възобновяване има планувани ограничения, които са ориентирани към семействата, само че има и ограничения за създаване на ВЕИ с акумулатори, тъй че това също ще катализира интереса. Очакванията ми са за от ден на ден поръчки за реализация на такива планове.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР