ВизиткаСтефан Ташев е съуправител на компанията за едрогабаритни авточасти Тарос

...
ВизиткаСтефан Ташев е съуправител на компанията за едрогабаритни авточасти Тарос
Коментари Харесай

Стефан Ташев: Средната такса на eBay е 12% от стойността на продажбата

Визитка Стефан Ташев е съуправител на компанията за едрогабаритни авточасти " Тарос трейд БГ ". Прекъсва следването си в Пловдивския университет, с цел да замине за Съединени американски щати. През 2007 се връща в България и слага основите на фамилния бизнес дружно с брат си - Ташо Ташев. За 2020 година компанията има оборот 20 млн. лева Основаната през 2007 година " Тарос трейд БГ " е една от първите с онлайн продажби на авточасти в България. Освен на личния си уебсайт през годините компанията предлага своите артикули и на няколко интернационалните платформи. От 2014 Стефан Ташев продава автомобилни елементи посредством eBay. Заради опита и развиването му eBay го направи собствен дипломат в България. За eBayeBay Inc. е световен водач в онлайн търговията, включващ платформите Marketplace, StubHub и Classifieds. Платформата свързва милиони купувачи и продавачи по целия свят. Основана е през 1995 година в Сан Хосе, Калифорния. През 2019 година през eBay са изтъргувани артикули за 90 милиарда $. Колко са българските компании, които търгуват през eBay?
В момента има към 12 000 дейни български бизнесмени в eBay. От началото на пандемията от ден на ден нови продавачи се причислиха към eBay и започнаха да изнасят своите артикули посредством платформата. Например през 2020 година имаше растеж с 43% в броя на новите български дребни и междинни предприятия, които направиха първата си продажба посредством платформата.
От кои браншове са българските компании, търгуващи през eBay? Какви годишни обороти вършат, от кои пазари са най-често купувачите?
- Местните продавачи са изключително мощни в износа на предмети, които са свързани с модата, автомобилни елементи и аксесоари, продукти за дома и градината, колекционерски предмети, електроника. eBay им предлага достъп посредством платформата до над 154 милиона купувачи по целия свят, където всекидневно се правят над 250 милиона търсения на артикули. През 2020 година български търговци вършат приблизително по една продажба в eBay на всеки 11 секунди. Докато купувачите са ситуирани по целия свят, множеството от продажбите са за страните с висока покупателна дарба: Съединени американски щати (40% от всички продажби), Обединеното кралство, Германия, Италия и Франция.
Реклама
От началото на тази година досега 20-те най-успешни български продавачи в eBay са записали оборот от близо 7.6 млн. $. Средната стойност на поръчките е много друга, като те варират от 19 $ до 1272 $.
На какви критерии би трябвало да дават отговор фирмите, които желаят да търгуват посредством eBay? Какви са спецификите за информация за продукта, фотоси, платежни системи и така нататък?
- За да продавате сполучливо и световно в eBay, първо би трябвало да се регистрирате на платформата. Преди се изискваше акаунт в PayPal, в този момент eBay ръководи заплащанията за всички български продавачи, тъй че това, което е належащо, е просто да свържете банковата си сметка с платформата.

Друг значим миг, на който дребните и междинните предприятия би трябвало да извърнат внимание първоначално, е осъществяването на изчерпателен разбор на съперниците. За тази цел eBay им дава Terapeak Product Research - извънреден инструмент за разбор на комерсиална информация.

На трето място, би трябвало да се направи уместно и в детайли изложение на продукта, като се акцентират конкурентните му преимущества. Важно е да се дават висококачествени фотоси на продуктите, където продуктите са ясно отличими, за предпочитане от разнообразни ъгли.
Реклама
Също по този начин основна характерност на сполучливия продавач е отличното обслужване на клиентите. Важно е да наблюдавате рейтинга си на продавач.

Друг съвет е да анализирате наличните варианти за доставка и да предложите на клиентите си най-удобните разновидности.
Какви са наложителните стъпки, с цел да се търгува в eBay?
- Всичко стартира с процеса на регистрация: първо ще би трябвало да създадете акаунт в eBay, като изберете подобаващ вид акаунт - " самостоятелен " (за продажба на eBay като частно лице) или " бизнес " (за продажба на eBay като юридическо лице, което е компания или едноличен търговец). Ако сте бизнес продавач, eBay ще изисква някои детайлности за вашата компания като име, вид и адрес, както и действителни притежатели. Индивидуалните сметки могат да бъдат основани посредством попълване на регистрационния формуляр или като употребявате вашия акаунт във Фейсбук или Гугъл, както и вашия Apple ID.

След като eBay удостовери вашата информация, ще получите имейл, който ви уведомява, че сте подготвени, което значи, че дава старт на вашето премеждие в eBay. И към този момент е време да създадете първата си публикация!
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Компании 3 Енергетика 1 Строителство и парцели 2 Имена 3 Ревю Реклама Какви са най-честите неточности, които позволяват бизнесмените, търгуващи през eBay?
- Една от най-честите неточности, които новодошлите на платформата вършат, е даването на неразбираеми фотоси на продуктите, както и неточни или незадоволително подробни описания на продуктите. Тези дефекти могат доста да понижат интереса на купувачите и да повлияят на търсенето на продукта.

Втората постоянно срещана неточност е непълен разбор на нишата на вашия артикул на пазара, преди да го предложите в eBay. Изключително значимо е да анализирате обстановката на пазара преди началото на продажбите, с цел да разберете кои цени са оптимални и каква е главната конкурентна разлика на вашия артикул от към този момент показаните в платформата сходни или същите артикули. В противоположен случай рискувате да се сблъскате с малко търсене заради несъответстваща цена. За да разберете на кои пазари вашият артикул има най-голям капацитет за продажби, eBay предлага аналитични принадлежности - да вземем за пример Terapeak.

И най-после, неорганизираните връзки с клиентите са различен главен минус. Ако постоянно закъснявате с отговорите и/или доставката, не оферирате поддръжка на клиенти, предоставяте неточна информация по отношение на продукта или нарушавате политиката за претенция, това не може да няма негативни последствия за вашия бизнес на платформата.
Какви такси и комисиони се дължат за работа с eBay, може ли образец?
- Повечето от таксите в eBay се начисляват единствено за осъществени продажби - те се назовават такса върху последна стойност. Платформата начислява тази такса, когато продуктът се продаде, и продавачите не би трябвало да се тормозят за такси за обработка на заплащания от трети страни. Тази такса се пресмята като % от общата сума на продажбата плюс $0.30 на поръчка. Точният % зависи от категорията, само че приблизително е почти 12%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР