ВизиткаСтанислав Лазаров е главен оперативен мениджър на Логистичен парк София.

...
ВизиткаСтанислав Лазаров е главен оперативен мениджър на Логистичен парк София.
Коментари Харесай

Предлагаме складови, офисни площи и логистични услуги с най-високо качество

Визитка Станислав Лазаров е основен действен управител на " Логистичен парк София ". Присъединява се към екипа през 2019 година, като преди този момент работи в бизнес отдела за корпоративно банкиране в Пощенска банка. Завършил е магистърска стратегия " Финанси " в Imperial College London и бакалавър по " Бизнес вложения " в Cass Business School, City University London. Как се развива компанията от началото на капиталовия план " Логистичен парк София "?
. Проектът се простира върху повърхност 200 декара с капацитет за застрояване на 116 000 кв.м, състоящи се от 4 здания. Към днешна дата са издигнати и отдадени 2 от постройките с обща повърхност 58 000 кв.м. Това прави LPS най-мащабният логистичен план на територията на България. Компанията е сертифициран клас А вложител от Българската организация по вложения.

Започнахме строителство на Сграда 1 в средата на 2019 година На база изследвания и деклариран интерес чакахме да отдадем постройката преди завършването ѝ. За страдание появяването на ковид-19 при започване на 2020 година промени напълно пазарната обстановка. Търсенето на складови площи безусловно се изпари за една нощ. Поради невъзможността да се оцени рискът задграничните и локалните вложители стопираха или оставиха на пауза всички свои планове в България, а тези, които към този момент употребиха наети площи, избраха да останат с настоящия си хазяин. Това се отрази и директно на наемните цени - повличайки ги надолу. Поехме риск и продължихме строителството. Дори преди довеждане докрай на първата постройка започнахме създаване на втората. Сграда 1 беше въведена в употреба през 2021, а Сграда 2 през 2022 година С това финализирахме Фаза 1 от.

През 2021 година взехме решение да видоизменим бизнес модела ни - строителство и отдаване чартърен, защото ковид-19 не показваше признаци, че ще стихне, и действителните покупко-продажби за отдаване на складови площи бяха минимални макар запитванията. За да подобрим финансовите потоци и да затворим цикъла,, или така наречен 3PL. Услугата съставлява аутсорсинг на логистичните действия като депозиране, превоз и дистрибуция към профилиран снабдител. Направихме спомагателни вложения в стелажно и товароподемно съоръжение, IT системи и нов работен отдел.
Реклама
В последна сметка в края на 2021 с помощта на основни партньорства, добре обмислен риск, еластичност и може би известна доза шанс успяхме да преотдадем напълно двете ни здания. Инвестициите в логистичната активност също дадоха плод и към днешна дата обслужваме над 20 клиента, част от които са добре познати марки на българския пазар.
Какви са трендовете на пазара на логистични площи през вашия опит и наблюдения?
- Основната наклонност в софийския регион е намаляването на предлагането и нарастването на наемните равнища. Няколко са главните аргументи за понижаване на предлагането на складови площи за отдаване чартърен:

Голяма част от строящите се здания са за лична активност. Несъответствие в упованията в ценообразуването сред страните (наемодател и наемател). Предпазливост у фирмите заради генерално закъснение на икономическия напредък, растяща инфлация и лихви.

Налице е и съществена причина за нарастване на наемните равнища:
Реклама
За нови обекти - заради доста по-високите строителни разноски. За настоящи наеми - заради индексация.

Текущите цени са от порядъка на 5.20-5.50 евро/кв.м спрямо 2020 година, когато бяха към 4.00-4.40 евро/кв.м.
Разположението на парка е извънредно стратегическо, по какъв начин се отразява това на фирмите в парка и какви преимущества има за тях?
- LPS е ситуиран преди с. Равно поле в индустриална зона " Верила ", откъдето има бърз достъп до Автомагистрала " Тракия " и Автомагистрала " Хемус ". Предимствата са, че се заобикаля излишно влизане в София, както и че има различен достъп, ако една от двете автомагистрали е затворена.
Друго преимущество е, че LPS се намира на по-малко от 10 км от София и Околовръстния път, което е съвършено решение за дистрибуция на артикули в града или преминаващи директно товарни коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР